Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder verksamhet?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet verksamhet?

 1. För ett par veckor sedan fick Siemens stänga ner sin verksamhet för solenergi efter förluster på en miljard dollar de senaste två åren.

  Vi valde att problematisera idén att arbetsgivare alltid har fullständig kunskap om hur deras verksamhet bäst ska utvecklas genom rekryteringar.

  På tisdagen meddelade svenske landslagsspelaren Jonas Källmans klubb att de lägger ned sin verksamhet med omedelbar verkan.

  Orsaken är att bolaget meddelat att man överger planerna på att starta verksamhet med gamblingspel om riktiga pengar i USA.

  Man kan också ställa sig frågan hur bra en verksamhet blir om hälften av alla läkare börjar sin karriär utan att känna till de svenska orden för cortisonsalva och tennisarmbåge.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Namn relaterade till verksamhet

 • Amalia
 • Amelie

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Bruno

  Forntyskt namn med betydelsen blank eller glänsande.

  Mest sökta

   Hur böjs verksamhet?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen verksamhetverksamhetenverksamheterverksamheterna
   genitiven verksamhetsverksamhetensverksamhetersverksamheternas