/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till hieroglyf

Hur upplevde du uppläsningen av hieroglyf?

eller

Vad betyder hieroglyf?

  1. tecken i den fornegyptiska bildskriften || -en;
   -er

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till hieroglyf

hieroglyf i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet hieroglyf?

  1. Det gamla äppelträdets skugga drog sig sakta längre och längre bort för att så småningom försvinna och dess hieroglyf förblev otydd för alltid.
  2. Varje hieroglyf fick en bokstav och ett nummer, till exempel G43.
  3. Ankh (☥) var den hieroglyf som stod för ordet ʿnḫ, d.v.s. livet.
  4. Symbolen härstammar från en egyptisk hieroglyf med liknande utseende, dock annan betydelse och uttal.
  5. Ett av fynden som gjorts hittills är ett halsband prytt med en hieroglyf som hälsar gott nytt år.
  6. Ett genomgående tema är människolivet sett som en hieroglyf, där författaren söker mening men oftast finner ett mysterium.
  7. Grunden till detta är en hieroglyf med en man iklädd en lång rock som håller en stav i händerna.
  8. En hieroglyf kan stå för ord, ljud eller ett ljudlöst determinativ (en hänvisning till ungefärlig betydelse för ett visst tecken).
  9. Då skarabéns hieroglyf refererar till existens, manifestation, utveckling, tillväxt och effektivitet, blev skalbaggens form en favorit som amulett under alla perioder av egyptisk historia.
  10. Johannesört var en billigare variant, och det fanns även en hieroglyf, nedjem/bener, som var en bild av en johannesörtskida som betydde " söt ; behaglig".
  11. Likväl har de enstaka beläggen lett till vissa ändringar i läsningen av de luviska hieroglyferna, särskilt för läsning av en pilliknande hieroglyf za som za.
  12. Den kan härstamma från en egyptisk hieroglyf för en stavslunga (namnet på bokstaven ska då också ha kommit från namnet på vapnet), eller så föreställde bokstaven ursprungligen en kamel, eller snarare ett kamelhuvud (djuret hette " gamal" på gammal semitiska).
  13. Denna hieroglyf antas spelat en viktig roll, förmodligen som någon form av gudom (möjligen finns det en koppling till den indisk-asketiska-traditionen då figurens revben är väl utmärkta(lägg även märke till att ordet revben på den möjligen besläktade sumeriskan betyder både liv och revben)).
  14. Till exempel kan hieroglyfen för " tron" uttalas " st", " var" eller " htm".
  15. Namnet föregicks av titeln Solens Son (Sa-Ra) skrivet med hieroglyfen av en anka (sa), en homonym för ordet " son", vid sidan om hieroglyfen för solguden Ra.
  16. Om hieroglyfen följs av ett s måste uttalsalternativen " var" och " htm" uteslutas, på samma sätt som " st" och " htm" uteslutas när hieroglyfen följs av v, a eller r.
  17. De fokuserade på hieroglyfen mn som finns i närheten av flera kungars namn.
  18. Till exempel för att skriva " älska", " meri" på fornegyptiska, används hieroglyfen för bondens hacka.
  19. På en elfenbensplakett från Ahas grav i Abydos står hieroglyfen men (spelbräda) mittemot den kungliga serekhen för Aha.
  20. Men detta innebär oftast ingen skillnad i fornegyptiskan, eftersom hieroglyfen oftast har samma ljudvärde som saken den föreställer.
  21. På en elfenbensplakett från Ahas grav i Abydos finns hieroglyfen mn mittemot Ahas serekh tillsammans med en tidig version av nebtinamnet.
  22. På grund av precis var hieroglyfen placeras i förhållande till namnet, verkar det som om mn i själva verket föregår ett prinsnamn.
  23. Precis som nebtinamnet var det inte inramat i en kartusch eller serekh men börjar alltid med en bild på horusfalken sittande på hieroglyfen för guld.
  24. Valet av El-Amarna för den nya huvudstaden påstås ibland komma av att solen där gick upp mellan två klippor, vilket liknade hieroglyfen för akhet " horisont".
  25. Men ibland stavas inte ordet utan ritas med ett litet streck under, respektive bredvid hieroglyfen (beroende på åt vilket håll man skriver) och utläses då som det som bilden föreställer, istället för dess ljudvärde.
  26. Vissa tror dock att " Wadjnes" är en feltolkning av " Weneg" gjord av skrivarna från 19:e dynastin som misstog hieroglyfen M13 (papyrusstjälkar) och M45 (Weneg-blomman) eftersom de båda är väldigt lika i hieratisk skrift.
  27. Om man antar att den fornegyptiska hieroglyfen för tusen har förväxlats med den för hundra, stämmer både läge, tidsperiod och den allmänna beskrivningen av Atlantis (om den tonas ned något) med den minoiska kulturen på Kreta och södra Cykladerna.
  28. Den använder sig av rena ytor och enkla former för att uppnå en vanligen statisk och reliefartad verkan -där den grekiska konsten stod fritt i rummet var den egyptiska bunden till planet ; den egeiska konstens ideal var den atletiska manskroppen, den egyptiska konstens var hieroglyfen och mumien.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Magnus
  Latinskt namn som betyder den store.
 • Måns
  Svensk variant av det latinska namnet Magnus: den store.
 • Besläktade namn: Mogens

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs hieroglyf?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en hieroglyf hieroglyfen hieroglyfer hieroglyferna
genitiv en hieroglyfs hieroglyfens hieroglyfers hieroglyfernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt