Om någon till äventyrs skulle inbilla sig att doftforskning är onyttig så misstar hon / han sig.
Kan man inbilla sig att man har ont om tid, kan man väl lika väl intala sig att man har gott om tid.
Toppen skall ej inbilla sig att han är ett träd för sig, om han också sitter så högt att han ej ser sin rot.
Brukar man ju inbilla sig när man går dit någon av de där första dagarna och möts av uppblåsbara Arnriddare, allt av Liza, och två miljoner kokböcker.
Då kan man i en vänlig tolkning inbilla sig att första programmet i serien Alla mot en framställer deltagare och frågeställare i speciellt korkad dager, eftersom vi då alla är beredda att offra ännu mer pengar på dyra samtal, eller också är det fullt realistiskt; så här korkade är de.
Är tro detsamma som att inbilla sig saker som inte är sanna?
Svenska mellanstadiediscon är i och för sig trevliga, men man ska inte inbilla sig att de lägger grunden för fotbollstalang.
En riktig feministparanoiker skulle med viss täckning kunna börja inbilla sig att gubbmaffian på Bonniers har gett ut Myggor och tigrar för att svartmåla och förstöra för feminismen.
Hur kan man inbilla sig att de boende skulle bli mer "självständiga" när den nattliga tryggheten försvinner i en allt otryggare och våldsammare verklighet.
Det är helt enkelt papegojkunskap: Kunskap som man har för att inbilla sig själv och andra att man kan något utan att egent- ligen kunna det.
Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna
kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.
inbilla sig i ordbok från 1870
Betydelse: Intala sig sjelf att tro något, som saknar grund.