Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder incidens

Vad betyder incidens?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet incidens?

 1. Beläggens incidens i tid och rum: Rumsdimensionen Precis som när det gäller incidensen för beläggen över tid så måste man etablera någon form av rumsligt kriterium.

  Denna incidens är högre än i Norge men betydligt lägre än i Finland.

  Skillnaden var signifikant mellan den incidens vid vilken plastikkirurger ville diskutera en allvarlig risk och den incidens vid vilken man ville diskutera en mindre risk.

  Trots att objektiva mått på vårt hälsotillstånd som exempelvis medellivslängd och incidens av hjärtkärlsjukdomar ser allt bättre ut får man intrycket av motsatsen när man tar del av mediebevakningen inom området.

  Den samvariation som observerats mellan hög incidens av och lång överlevnad i melanom har lett till hypotesen att melanom som utvecklats till följd av hög solexponering skulle ha lägre metastatisk benägenhet.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Maria

  Grekisk form av det arameiska namnet Mariam. Oklar och omtvistad betydelse.

  Besläktade namn: Mirja, Marjatta, Marion, Mariette, Mimmie, Marja, Mary, Maryam, Mia, Maisie, Maja, Majli, Manja, Marjo, Mari, Mariella, Marietta, Mimmi, Marielle

  Mest sökta

   Hur böjs incidens?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen incidensincidensenincidenserincidenserna
   genitiven incidensincidensensincidensersincidensernas