Vad betyder innan?

  1. på insidan;
   känna någon utan och innan helt och hållet
  2. före, förut: dagen innan;
   innan dess före denna tidpunkt
  3. (inleder en bisats) innan du kommer ...
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Är nara en synonym till sammanfoga?

Hur används ordet innan?

 • konj.
   1. Om viruset verkligen mognar och en pandemisk spridning startar i Kina dröjer det inte mer än ett par veckor innan det når Sverige.
   2. Men det har också funnits läsare som har påpekat att filmen inte visar vad som hände strax innan filmen började och betonar att polisen i sitt arbete har rätt att använda våld.
   3. Men Robi säger också att föräldrarna från en dag till en annan kommer att upphöra med att föda sin unge och att detta kan ske innan den är riktigt flygfärdig.
   4. Och innan det kan hända måste landet i fråga ha en kultur och ett samhälle som resten av världen ser upp till.
   5. Jag tycker att de föräldrar som onekligen är ansvariga för familjesplittringen har alla skäl att ta hänsyn till barnets känslor innan man låter en främling flytta in i huset.
   6. Bulgariens nya socialistledda regering hann bara sitta i två veckor innan sommarens manifestationer bröt ut.
   7. Förbundskapten Sundhage satte den stora tunga stjärnstämpeln på Schelin långt innan EM börjat.
   8. Uppenbart är dock att det behövs nya strategier om något ska hända innan det är för sent; Dawit Isaaks hälsa är vacklande och förhållandena i eritreanska fängelser är extremt svåra.
   9. En talesperson från Alaskas polisdistrikt berättar att flygplanet slukades av eld innan brandmän kunde anlända till olycksplatsen.
 • prep.
   1. Strax innan klockan tio på torsdagsförmiddagen kolliderade två spårvagnar i korsningen Avenyn och Vasagatan i Göteborg.
 • adv.
   1. Trots att vi bara känt varandra i tre månader så har vi umgåtts varje dag och jag upplever att vi känner varandra utan och innan.
   1. Innan tog vi en löprunda redan vid sjutiden men numera tar vi oss inte ens upp ur sängen förrän vid nio.

Historik för innan

 • innan, fornsvenska innan, om rum o. tid, med betydelse, som nu uttryckas med 'innantill', 'innanför', 'inom', 'härunder', 'före' med mera, Bib. 1541: inom, innantill, osv.; även i uttryck innan þæt at, varav nu genom ellips innan, förr än = fornisländska o. fornnorska, fornsaxiska, fornhögtyska, anglosaxiska innan, danska inden, gotiska, fornhögtyska innana; avledning av urgermanska inn = svenska adverb in, med samma suffix som i dädan, hädan; alltså egentligen: inifrån.

Mina sökningar

Dagens namnsdag

Ivar

Fornnordiskt namn med betydelsen bågskytt, sannolikt från orden för idegran och krigare. Även en kortform av namnet Ingvar..

Joar

Nordiskt namn sammansatt av betydelseelementen häst och krigare eller spjut: krigare till häst..

Hur böjs innan ?

adverb
oböjligt innan
preposition
oböjligt innan