Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till inrättning

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

inrättning är sammansatt av

in och rätt

Hur används ordet inrättning?

 1. Då tycker jag att journalisten och författaren Caitlin Moran är betydligt klokare när hon skriver att biblioteket är viktigt för att det är den enda publika inrättning där man fortfarande är medborgare och inte kund.

  Det handlar om olaga hot och rån och han var på rymmen från någon form av inrättning han vistades på.

  Beredd att checka in i automaten som visar att hon är närvarande på denna Stockholms stads speciella inrättning för de arbetslösa som lever på socialbidrag.

  Christian Wirth ledde en inrättning i Lublin där svältande judar arbetade till döds med att sortera de redan dödades kläder.

  En kommunal inrättning som dagtid fungerar som medborgarkontor för hemlösa.

  Namnet härleds från den preussiske reformatorn Wilhelm von Humboldt och idealet innebar att universitetet skulle vara en inrättning där aktiva vetenskapsmän gav mogna studenter en undervisning som inte innebar ren kunskapsförmedling utan redogjorde för lärarens uppfattning om sitt ämne och för hur han genom egen forskning nått fram till den.

  Huset kallas Föräldramottagningen och är en kommunal inrättning till stöd för stadens barnfamiljer.

 2. Som om barnomsorgen inte vore en inrättning för båda könen!

  Jagmodellen är på många vis en briljant inrättning som gör det möjligt för en organism att föreställa sig själv som en helhet och att agera någorlunda rationellt i både en yttre och en inre miljö.

  Konservativa och vettiga liberaler har hyllat familjen som den subversiva inrättning som kan stå emot kraven på allomfattande politik och oinskränkt offentlig makt.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Rösta på användares bidrag

Är kuckelura en bra synonym till ordet grubbla?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Torun

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och betydelseelementet älska: Tors älskling.

  Torsten

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och betydelseelementet sten: Tors sten. Möjliga betydelser är åskvigg och hårdför.

  Mest sökta

   Hur böjs inrättning?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen inrättninginrättningeninrättningarinrättningarna
   genitiven inrättningsinrättningensinrättningarsinrättningarnas