/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder intension?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet intension?

  1. Detta implicerar följaktligen en operationalisering med en högre grad av intension än i den globala undersökningen och en bättre analytisk precision.
  2. På så sätt bedöms också denna operationalisering ha god reskapacitet genom att bestå av en adekvat avvägning av intension och extension.
  3. Dessa filmbilder i svartvitt respektive färg kan inte sönderdelas i mindre enheter med intension och extension.
  4. Inom filosofin brukar det betecknade delas upp i extension och intension.
  5. Motsatsen är en extension, som är den faktiska manifesteringen av en intension.
  6. Denotation är synonymt med begreppet extension eller begreppsomfång ; konnotation är synonymt med intension (begreppsinnehåll).
  7. Konnotation är synonymt med begreppet intension eller begreppsinnehåll ; denotation är synonymt med extension (begreppsomfång).
  8. Det är således skillnad mellan mening och betydelse (den bör dock inte jämställas uppdelningen intension och extension).
  9. Jag kan förstå när jag läser det med deras ögon att dom uppfattar det så, men det var aldrig vår intension.
  10. Ett teckens intension är alla meningar eller karaktärer det beskriver eller konnoterar (se konnotation), och som även kallas begreppsinnehåll.
  11. Vår absoluta intension är ju att öppna en närbutik där man kan köpa mjölk och bröd, säger föreningens ordförande, Lise-Lott Öberg Stridh.
  12. Extension är omfånget av de faktiska saker som ett språkligt uttryck refererar till, och som manifesterar uttryckets meningsinnehåll eller intension.
  13. Den tyske logikern och matematikern Gottlob Frege utvecklade också en tes för skillnaden mellan intension och extension i begreppen Sinn respektive Bedeutung, båda mycket näraliggande synonymer med den ungefärliga betydelsen " betydelse".
  14. Ett vanligt exempel på hur en extension kan ha mer än en intension är den tidigare föreställningen om att planeten Venus var två olika himlakroppar beroende på i vilken position relativt till jorden som den observerades.
  15. Medan intensionen enbart begrips av intellektet är extensionen vanligtvis påtaglig, hörbar, synlig, eller på andra sätt öppen för granskning.
  16. Först år 2006 började man fullfölja Lindhagens ursprungliga intensioner och planterade 274 lindar.
  17. Efter Gustav III:s intensioner visade han 1777 för första gången en mjukare, naturanpassad park, föregångaren till den engelska trädgården som finns idag.
  18. I utsmyckningen av det så kallade sagorummen på Holmenkollen och av Håkonshallen i Bergen försökte han skapa ett enhetligt uttryck för sina intensioner.
  19. Nu kunde man följa Desprez ’ intensioner fullt ut och Déjeunersalongen i sin nuvarande utformning ger en bra bild hur väggarna var målade 1791.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-14

 • Uno
  Antingen ett italienskt namn med betydelsen den ende eller en latiniserad form av det nordiska namnet Une: trivas eller vara nöjd.

Hur böjs intension?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en intension intensionen intensioner intensionerna
genitiv en intensions intensionens intensioners intensionernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt