<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vad betyder invärtesmedicin

Vad betyder invärtesmedicin?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet invärtesmedicin?

 1. Biörck hade ett starkt socialmedicinskt patos men blev professor i invärtesmedicin med framför allt kardiologisk intresseinriktning.

  Vi tänker då i första hand på den breda yrkesprofil som företrädaren för allmän invärtesmedicin bör ha för att kunna klara föreliggande uppgifter i framtidens närsjukvård.

  Viss basal invärtesmedicin kanske skulle läras bättre på vårdcentraler och inom geriatriken än på akutsjukhusen.

  Författaren är specialist i geriatrik och invärtesmedicin och har lång klinisk erfarenhet inom flera invärtesmedicinska specialområden.

  - I ett brev från chefen för invärtesmedicin på Akademiska sjukhuset anser denne att man där saknar speciell kompetens på det här området.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Virginia

  Latinskt namn som betyder jungfru.

  Hur böjs invärtesmedicin?

  substantiv
  singular
  obestämd formbestämd form
  nominativen invärtesmedicininvärtesmedicinen
  genitiven invärtesmedicinsinvärtesmedicinens