/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till irritabel

Hur upplevde du uppläsningen av irritabel?

eller

Vad betyder irritabel?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet irritabel?

  1. Sanningen är att mannen pendlat mellan lägena ansträngt hurtig, lätt irritabel och skitförbannad ända sedan familjens plan landat på främmande mark.
  2. Han forskar om irritabel tarm (IBS), som är ett syndrom som ger förstoppning, diarré, gasbesvär och magsmärtor, och som finns mer eller mindre uttalat hos omkring var femte svensk.
  3. Gallsyremalabsorption misstas ofta för irritabel tarm.
  4. Personalen upplevde honom som ” synnerligen irritabel och våldsam ”.
  5. Symptombilder är likartad som vid irritabel tarm.
  6. Tillståndet är ofta funktionellt, och ibland relaterat till irritabel tarm (IBS) och liknande symtombilder.
  7. Slem i avföringen kan vara normalt, men kan också uppkomma vid cancer och irritabel tarm.
  8. Vätskebrist, fiberfattig kost, stillasittande livsstil, viss medicin och näringstillskott, irritabel tarm och stress är vanliga orsaker.
  9. Keaton lät honom hjälpa till i sitt filmskapande under pseudonym, men han var svårhanterlig och irritabel.
  10. Den kroniska myalgin uppträder då ofta samman med irritabel tarm, rubbningar i käkleden, och multipel kemisk känslighet.
  11. Diarré kan vara akut, som vid magsjuka och matförgiftning, eller kronisk, som vid irritabel tarm och tjocktarmscancer eller tunntarmscancer.
  12. Kronisk diarré som vid irritabel tarm kan vara mer eller mindre intermittent, det vill säga komma och gå i perioder.
  13. Pengarna går till en ny forskningsmiljö för att utveckla nya metoder som ska förebygga och behandla vanliga sjukdomar som irritabel tarm (IBS), depression och åldersrelaterade tarmproblem.
  14. Båda könen kan få bäckensmärta av exempelvis irritabel tarm, inflammatoriska tarmsjukdomar och andra tarmbesvär, urinvägsinfektion, kronisk interstitiell cystit och muskelspasmer i bäckenbotten.
  15. Kvinnor som blivit våldtagna löper stor risk att drabbas av problem med lubrikation, smärta vid samlag, vulvodyni, vaginism, symtom från nedre urinvägar, och irritabel tarm.
  16. En personlighet är som regel tämligen stabil och persistent, men vid vissa tillfällen kan någon plötsligt bli apatisk, egocentrisk, excentrisk, smått paranoid, irritabel, impulsiv, med mera.
  17. Läkaren Mikael Lilja berättar om att det finns studier som tyder på att det är vanligare att människor som drabbades av parasiten Cryptosporidium vid utbrottet 2010 har magbesvär dels i form av irritabel tjocktarm.
  18. Forskningen ska ta sikte på hur både kost och bakterier påverkar magens och hjärnans funktioner och den syftar till att utveckla nya metoder för att förebygga och behandla vanliga sjukdomar som irritabel tarm, depression och åldersrelaterade tarmproblem.
  19. Kronisk diarré är i sig ett otypiskt symtom som förekommer vid en rad olika sjukdomar, däribland irritabel tarm och stressmage, inflammatorisk tarmsjukdom (såsom kolit), bukspottkörtelinflammation, tjocktarmscancer, efter kirurgi och som biverkning till läkemedel.
  20. I en mani är humöret onormalt förhöjt och expansivt men också irritabelt.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs irritabel?

adjektiv
positiv en irritabel
ett irritabelt
den|det|de irritabla
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt