Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till jordflykt

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder jordflykt?

  1. en form av erosion där jordpartiklar blåser bort från marken

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet jordflykt?

 1. Danmark har betydligt mer läplanteringar och därför också betydligt mindre jordflykt än i Skåne.

  Med skyddsskog avses skog som har till uppgift att förhindra sand-eller jordflykt, erosion eller laviner och skogsskötseln anpassas då så att marken alltid är trädbärande.

  Under 1700-talet och början av 1800-talet gjordes genom statliga kampanjer plantering i större skala i trädfattiga jordbruksbygder, framför allt på de skånska slätterna, i avsikt att förhindra jordflykt genom vinderosion.

  Pilevallar har historiskt planterats längs med landsvägar för att förhindra erosion av matjord, och under 1600-talet påbjöd Danmarks kung Kristian IV planteringar av pileträd längs med samtliga skånska vägar för att förhindra jordflykt.

  Även om produktion av virke, för framförallt sågtimmer och massaved, är det vanligaste syftet så kan skogsskötseln även ha som mål att främja rekreationsvärden, biodiversitet, viltstammar, vattenkvalitet, förhindra sand-och jordflykt, minska erosionsrisk, minska lavinrisk, osv.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Maria

  Grekisk form av det arameiska namnet Mariam. Oklar och omtvistad betydelse.

  Besläktade namn: Mirja, Marjatta, Marion, Mariette, Mimmie, Marja, Mary, Maryam, Mia, Maisie, Maja, Majli, Manja, Marjo, Mari, Mariella, Marietta, Mimmi, Marielle

  Mest sökta

   Hur böjs jordflykt?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativen jordflyktjordflykten
   genitiven jordflyktsjordflyktens