/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till kabinettsfråga

Hur upplevde du uppläsningen av kabinettsfråga?

eller

Vad betyder kabinettsfråga?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

kabinettsfråga är sammansatt av

Är finns överallt en synonym till ubikvitär?

Hur används ordet kabinettsfråga?

  1. Jag tror att en kabinettsfråga är första spiken i en minoritetsregerings likkista.
  2. Mycket tyder på att Jaglands kabinettsfråga hade en viss mobiliserande effekt i valkampanjens tidiga skede.
  3. Är det inte ett högt spel att ställa kabinettsfråga på ett procenttal?
  4. Statsminister Jagland ställde väljarna inför kabinettsfråga och förlorade.
  5. Frågan om inseminationen har inte karaktär av kabinettsfråga och det är ingen katastrof om ett regeringsförslag i ett sådant här fall inte får full uppslutning från alla partirepresentanter i riksdagen.
  6. Det kan bli så att det mer blir en kabinettsfråga för tryckfriheten och då höjs ribban.
  7. Alternativen är att svälja förtreten av ett nederlag eller att ställa kabinettsfråga och försöka tvinga vpk på knä mitt under brinnande partiledarkris.
  8. De utmanar nu Arbeiderpartiet med att ställa kabinettsfråga om privata kliniker ska få utföra konstgjord befruktning.
  9. Tamm hade tidigt ställt kabinettsfråga och avgick.
  10. Boström ställde kabinettsfråga på propositionen med följande ord.
  11. Redan vid remissdebatten förklarade han, att han gjorde förslaget till en kabinettsfråga.
  12. I sak verkar partiet vara överens – men att göra migrationsfrågan till kabinettsfråga har pekats ut som ett historiskt misstag.
  13. Därmed gör Stefan Löfven budgeten till en kabinettsfråga, ett besked som syftar till att sätta press på tilltänkta samarbetspartier.
  14. Enligt Bodström ångrade Sahlin efter valet att hon inte krävt en kabinettsfråga om att bara gå fram tillsammans med MP.
  15. Till skillnad mot i flera andra förvaltningssystem är ett yrkande om kabinettsfråga inte juridiskt bindande i Sverige.
  16. Under 1898 års riksdag lyckades han och civilminister von Krusenstjerna genom att ställa kabinettsfråga angående utbyggnaden av Ofotenbanan.
  17. Under riksdagsdebatten i slutet av maj 1930 gjorde Regeringen tullarna till kabinettsfråga och Riksdagens avslag fällde Lindmans regering.
  18. Ett nutida sådant exempel var när statsminister Ingvar Carlsson valde 1990 att göra frågan om lönestopp till en kabinettsfråga.
  19. Nu ställer man kabinettsfråga på skatten och är beredda att lämna landstingsledningen om inte socialdemokrater och miljöpartister ställer sig bakom en höjning av skatten.
  20. Ändå blev det året därpå strid om en organisationsfråga i armén, där Adlercreutz till viss förvåning ställde kabinettsfråga och förlorade.
  21. I André Tardieus första ministär var han på nytt finansminister men åstadkom dess fall, då han gjorde sin finanspolitik till kabinettsfråga.
  22. Fastän De Geer förklarade att han gjorde förslagets antagande till kabinettsfråga avslogs det av Andra kammaren med 121 röster mot 75.
  23. En politiker eller en regering som väljer att ställa kabinettsfråga är inte juridiskt bunden att avgå om denne förlorar en omröstning.
  24. Han ser den som en kabinettsfråga för Miljöpartiet i regeringen, att MP bör lämna regeringen i protest om Vattenfall får tillstånd att sälja den tyska brunkolsverksamheten.
  25. Kiderlen-Wächter hävdade under krisens utveckling sin rätt att självständigt leda sitt lands utrikespolitik och ställde i denna angelägenhet två gånger kabinettsfråga.
  26. Den 15 februari debatterades regeringens proposition i riksdagen och statsministern gjorde klart att regering ställde kabinettsfråga, den skulle avgå om den inte fick igenom förslagen.
  27. Däremot kan en regering eller en enskild ledamot känna sig moraliskt förpliktigad att avgå om man förlorar en omröstning efter ha gjort den till en kabinettsfråga.
  28. Genom att förklara en fråga för kabinettsfråga, förklarar regeringen att den inte kan ha kvar den verkställande makten om ett visst lagförslag går igenom eller inte går igenom.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Hur böjs kabinettsfråga?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en kabinettsfråga kabinettsfrågan kabinettsfrågor kabinettsfrågorna
genitiv en kabinettsfrågas kabinettsfrågans kabinettsfrågors kabinettsfrågornas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt