/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

klientstat är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet klientstat?

  1. Republiken Brescia var en temporär fransk klientstat på den Italienska halvön.
  2. Den romerska republiken blev en fransk klientstat och bestod av territoriet av Kyrkostaten.
  3. Transpadanska republiken var en kortlivad fransk klientstat bildad av general Napoleon Bonaparte 1796.
  4. Äktenskapet sågs som positivt av Rom, då det förenade två klientstater till en klientstat.
  5. Som klientstat räknas: satellitstat, associerad stat, vasallstat, ” neo-colony ” (eng. term), protektorat och ” tributary state ” (eng. term).
  6. På grund av landets politiska och ekonomiska beroende av grannlandet Australien, räknas ibland Nauru som en australiensk klientstat.
  7. En klientstat är en stat som är ekonomiskt, politiskt eller militärt underordnad en annan mäktigare stat i internationella relationer.
  8. Republiken Reggio var en kortlivad utbrytning av Reggio från Hertigdömet Modena och Reggio som tillkännagavs den 26 augusti 1796 av senaten i Reggio som en fransk klientstat.
  9. Stati degli presidii var en klientstat till Kungariket Spanien, belägen på centrala Apenninska halvön, och bestod av städerna Orbetello, Porto Ercole, Porto Santo Stefano, Talamone, Ansedonia och Porto Longone.
  10. I antikens Rom användes termen " klientstat" om samma fenomen, en icke-romersk härskare kunde få tillåtelse att fortsätta vara kung över sitt rike som " vän till det romerska folket" (rex socius).
  11. År 1972 blev hans mål, enligt historikern Mario Azevedos bedömning, att skapa en klientstat på Libyens " undersida", en islamisk republik utformad i likhet med hans jamahiriya, som skulle upprätthålla nära band med Libyen och säkra hans kontroll över Aozouremsan, att driva ut Frankrike från området, och att använda Tchad som en bas för att utöka sitt inflytande i Centralafrika.
  12. Under decennierna innan 100 f.Kr. hotades Rom militärt av kung Jugurtha i klientstaten Numidien, nuvarande Algeriet, och av germanska stammar (cimbrer och teutoner) i nuvarande Frankrike.
  13. Äktenskapet sågs som positivt av Rom, då det förenade två klientstater till en klientstat.
  14. Augustus utvidgade Romerska imperiets territorium, säkrade imperiets gränser mot klientstater, och slöt fred med Parthien med hjälp av diplomati.
  15. Till stridsvagnens försvar kan dock sägas att de irakiska stridsvagnarna var av en nergraderad, tidig modell som byggdes för sovjetiska klientstater.
  16. Romerska imperiets utsträckning under Augustus ; gult markerar imperiets utsträckning år 31 f.Kr., grönt successivt erövrade territorier under Augustus, och rosa områden representerar klientstater.
  17. Många av regimerna levde kvar som så kallade klientstater som var självständiga men ändå var underställda det romerska riket i viktiga avseenden ; exempelvis skattskyldighet.
  18. År 171 – 168 f.Kr. rasade det s.k tredje makedoniska kriget som ledde till att Makedonien, under kung Perseus, besegrades av Rom och styckades upp i fyra klientstater.
  19. Å andra sidan, vid de tillfällen då sovjetiska klientstater, som varit utrustade med T-72:or, mött moderna arméer som haft modernare stridsvagnar — till exempel i Libanon 1982 (mot israeliska Merkava-stridsvagnar), i Irak 1991 (mot amerikanska M1 Abrams och brittiska Challenger 1), och igen i Irak 2003 — kom T-72:an inte till sin fulla rätt.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs klientstat?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en klientstat klientstaten klientstater klientstaterna
genitiv en klientstats klientstatens klientstaters klientstaternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.

Dagens namnsdag 2022-06-29

 • Peter
  Svensk form av det latinska namnet Petrus med betydelsen klippa.
 • Petra
  Femininform av det latinska namnet Petrus med betydelsen klippa.
 • Besläktade namn: Peder, Pedro, Petri, Petrus, Pierre, Pieter, Piotr, Petter

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2