/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till konossement

Hur upplevde du uppläsningen av konossement?

eller

Vad betyder konossement?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet konossement?

  1. Observera att sjöfraktbrev inte jämställs med konossement.
  2. Endast påbörjat kapitel) Reglernas tillämpningsområde är starkt knutet till konossement och gäller endast om ett konossement eller liknande transportdokument utfärdats för transporten.
  3. Därmed faller transporter där konossement inte används utanför reglernas tillämpningsområde.
  4. Det svenska ordet konossement har sitt ursprung i det franska ordet " connaissement", uttryckligen betydande kvitto.
  5. Redan Sjölagen av 1667 innehöll regler om konossement vilka var mycket lika de regler man använder idag.
  6. Om transportören lämnar ut varan utan att ha tagit emot mottagarens konossement har han begått ett transportavtalsbrott.
  7. Ett konossement (eng. bill of lading, B/L, BoL) är en typ av transportdokument och samtidigt ett värdepapper.
  8. Resultatet blev 1924 års internationella konvention rörande fastställande av vissa gemensamma bestämmelser i fråga om konossement, normalt kallade Haagreglerna.
  9. Det engelska ordet för konossement, " Bill of Lading", betyder uttryckligen lastningskvitto (Bill = kvitto, sedel ; Lading = ålderdomligt ord för att lasta).
  10. I annan fart gäller i allmänhet 1924 års internationella konvention rörande konossement med de ändringar som skett genom (Haag-Visbyreglerna).
  11. I vissa fall kan det hända att avlastaren (till exempel en säljare) vill att transportören skriver ut ett så kallat " rent" konossement (dvs.
  12. Haagreglerna kallas den internationella konventionen rörande fastställande av vissa gemensamma bestämmelser i fråga om konossement, det vill säga sätter vissa minimigränser för sjötransportörens ansvar för det gods han transporterar.
  13. Dessa kvitton utvecklades i sinom tid till konossementet.
  14. Typiskt för konossementet är att transportören endast kan lämna ut varan åt mottagaren om mottagaren kan uppvisa sin del av konossementet.
  15. Konossementets rättsverkningar träder i kraft först då konossementet överlåtits till en person utanför transportavtalet.
  16. Transportören är ansvarig för alla uppgifter i konossementet och en mottagare i tredjemans ställning (dvs.
  17. är korrekt inskrivna i konossementet (s.k. ansvar för oriktiga uppgifter, eng. liabilty for incorrect description).
  18. I nordisk rätt gäller att endast om det uttryckligen nämns i konossementet är det inte överlåtelsebart.
  19. Representation innebär att då man överlåter konossementet överlåter man godset som om man hade godset i sin besittning.
  20. mottagaren har inte ingått transportavtalet med transportören) har rätt att lita på att uppgifterna i konossementet stämmer överens med varan.
  21. Av konossementet skall framkomma mottagarens namn eller om det är överlåtelsebart en enhetlig överlåtelsekedja som leder fram till mottagaren i lossningshamnen.
  22. För att det fingerade transportansvaret skall uppstå förutsätts att en mottagare i tredjemans position i god tro (bona fide) löst ut konossementet.
  23. ett konnossement som inte innehåller några anmärkningar om varan) trots att varan de facto inte stämmer överens med vad som skrivits in i konossementet.
  24. Generellt sett kan man säga att den som har alla originaldelar av konossementet " på sin hand" har bestämmanderätt över varan då den är i transport.
  25. Transportören skall då han tar emot varan skäligen granska den och om det är nödvändigt skriva in i konossementet brister i varans skick eller förpackning.
  26. Även om transportören inte haft möjlighet att granska varan måste han göra ett förbehåll i konossementet för att undgå ansvar för skador som uppstått innan transporten.
  27. Sjötransportören blev underkastad ett tvingande ansvar för godset och uppgifter i konossementet, dock med en stor möjlighet att exculpera sig och ett redan vid reglernas antagande lågt ansvarsbegränsningstak.
  28. Inte ens de internationella konventioner som idag reglerar konossementet definierar detta, bortsett från de s.k. Hamburgreglerna (dessa är dock inte ikraft i Norden eller i någon annan betydande sjöfartsnation).
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-14

 • Uno
  Antingen ett italienskt namn med betydelsen den ende eller en latiniserad form av det nordiska namnet Une: trivas eller vara nöjd.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs konossement?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett konossement konossementet konossement konossementen
genitiv ett konossements konossementets konossements konossementens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt