<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till konstruera

Vad betyder konstruera?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet konstruera?

 1. Forskare har tagit fram en alternativ metod för läkare i fattiga regioner: konstruera ett mikroskop med hjälp av en mobilkamera.

  Det sedvanliga angreppssättet för att hävda sig och ta marknad är att konstruera nya och fler bilmodeller.

  Målet är att överföra en liknande kapacitet till den mänskliga sfären och konstruera en soldat med minimala sömnbehov.

  För att komma runt detta arbetar Sonja Buchegger och hennes kollegor med att konstruera sociala nätverk där all information inte finns samlad på samma plats.

  Man önskar nästan att Brown skrivit ett filmmanus i stället; om han helt enkelt gick över till att skriva för vita duken kunde han kanske få utlopp för sin fantasi utan att behöva försöka konstruera kapitel.

  USA:s avsikt är att ligga steget före om Nordkorea förbättrar sin förmåga att konstruera och hantera interkontinentala robotar.

  Inte konstigt att det blir knepigt att konstruera det perfekta systemet.

  de Laval blev med denna turbin först i världen med ånghastigheter som var högre än ljudets hastighet och han blev först med att konstruera maskiner som kunde överskrida det kritiska varvtalet.

  Det är svårt att föreställa sig att man kan konstruera tvingande bestämmelser som förutser och beaktar alla de situationer och förhållanden som kan uppkomma på marknaden.

 2. De som tycker att pastellfärger är trista skulle kunna konstruera ett index som väger samman BNP med frekvensen i gatubilden av plagg med intensiva färger.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för konstruera

 1. konstruera = nyhögtyska konstruieren, av latin construere, foga tillsamman, sedan: grammatiskt förbinda; jämför industri.
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Anna

  Namn som kommer från det hebreiska namnet Hannah: nåd eller benådad.

  Hur böjs konstruera?

  verb
  aktivpassiv
  grundformatt konstrueraatt konstrueras
  nutidkonstruerarkonstrueras
  dåtidkonstrueradekonstruerades
  supinumhar|hade konstruerathar|hade konstruerats
  imperativkonstruera
  particip
  presenskonstruerande
  perfekten konstruerad
  ett konstruerat
  den|det|de konstruerade