Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder krimskrams?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet krimskrams?

 1. Tavlan, och en låda med krimskrams, hade köpts för en struntsumma på en loppmarknad i West Virginia i östra USA.

  Det gäller att snitsla sig förbi reakorgarnas krimskrams till skattkamrar som Smyckeskrinet.

  Vem som ska handla allt krimskrams är dock högst oklart.

  Nu ska vi inte plottra bort pengar i onödan på krimskrams utan satsa på äkta konst och heminredning som står sig över tiden.

  När allting annat går att köpa i varenda ända av världen och det finns samma butikskedjor här som där så blir krimskrams och souvenirer det första som dyker upp i mitt huvud som exklusivt.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för krimskrams

 1. krimskrams, 1708, stundom även krams och krims = danska, från nyhögtyska, reduplikationsbildning (med avljud) av samma slag som mischmasch, sicksack, sliddersladder, snicksnack, tripp-trapp, virrvarr; möjligen till kram 1; den ena leden i dylika förbindelser saknar ofta själfständig betydelse Jämför de likbetyd. nyhögtyska kribskrabs o. kribbelkrabbel. — De stundom förekommande formerna krims (t. ex. Kolmodin 1732; även Bureus o. 1600, ovisst i vilken betydelse) o. krams (1840-, 1850-t.) ha väl uppstått ur sammansättningen, liksom slidder (sällsynt) ur sliddersladder.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Adolf

  Tyskt namn som består av betydelseelementen ädel och varg.

  Alice

  Engelsk och fransk variant av det tyska namnet Adelheid vilket betyder ädel stam.

  Besläktade namn: Adolfina, Alef, Alicia

  Mest sökta

   Hur böjs krimskrams?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativett krimskramskrimskramset
   genitivett krimskramskrimskramsets