/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till lem

Hur upplevde du uppläsningen av lem?

eller

Vad betyder lem?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är fermt en synonym till raskt?

Hur används ordet lem?

  1. Sedan visade han upp den bland kvinnfolket och yttrade: Här kan ni se en lem som skurits från hästens fader.
  2. Hur kom det sig att horder av unga vita med risk för liv och lem reste till den djupa södern för att delta i befrielsekampen?
  3. Att behöva vara rädd om liv och lem är i normalfallet inte en del av den svenska modellen.
  4. Runt om i Spanien är det tradition att folksamlingar riskerar liv och lem genom att springa före tjurflockar till arenorna.
  5. Nu gäller det att snabbt gå vidare och i konkret handling visa solidaritet med alla dem i Iran som har riskerat liv och lem för demokratin.
  6. Men så fort någon figur ska röra på en lem känns det billigt.
  7. Trots att svenska män och kvinnor riskerar liv och lem har regering och riksdag inte ett tydligt inflytande på den strategi som styr kriget i Afghanistan.
  8. - Det är oerhört upprörande att barn ska behöva sätta liv och lem på spel för att de här åtgärderna inte genomfördes.
  9. Jag kunde inte ha blivit mer skräckslagen om en gam från ett Tystnadens Torn släppt en förruttnad lem i mitt knä.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs lem?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en lem lemmen lemmar lemmarna
genitiv en lems lemmens lemmars lemmarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
Nyhet

Historik för lem

 • lem, fornsvenska lemmer m., äldre: limber = fornisländska o. fornnorska limr, även: gren på träd, danska lem; jämför anglosaxiska lim n., lem, gren (engelska limb), till urindoeuropeiska roten li, böja (se led 3), liksom t. ex. slem till roten sli, vara slemmig, och så vidare — Härtill även: äldre nysvenska lemme, lem (NT 1526) ~ svenska dialekt lim(m)e, riskvist, -knippe (lajme), fornsvenska līme, spö, fornisländska o. fornnorska limi och så vidare, med flera likbetydande bildningar med kort o. långt i. — Lemlästa, yngre fornsvenska limlæstadher (læm-) 1517 = danska lemlæste, till forndanska limmæ lest = fornisländska o. fornnorska lima lǫstr, skadande av lemmarna, jämför fornsvenska læsta, skada = fornisländska o. fornnorska lesta, avledning av last.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2