<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till nyckel

Vad betyder nyckel?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet nyckel?

 1. Staden är en nyckel till greppet över den västra delen av landet och transportleden mellan huvudstaden Damaskus och kustregionen i norr.

  Att minska energianvändningen är tveklöst en viktig nyckel för att klara omställningen till ett hållbart samhälle.

  Det är en nyckel till mer jämställda löner och pensioner och större jämställdhet i hemmen.

  Hon hade ingen egen nyckel till lägenheten och vissa morgnar fick hon inte komma in utan tvingades stå och vänta utanför porten i timmar.

  En nyckel till att se till att arbetsmarknadens hål fylls och mildrar effekterna av en åldrande befolkning blir invandringen och att den arbetskraft som finns matchar efterfrågan.

  Den samtida besattheten av att bearbeta skam är en nyckel till fenomenets popularitet.

  Telcreds lösning gör att man istället skickar ut en digital nyckel till mobilen som sedan ger användaren rätt att låsa upp en viss dörr inom en given tidsperiod.

  Han skriver också att det ofta förbises att Thatcher var en nyckel till majoritetsbeslut i EU och införandet av en inre marknad.

  Därför ligger en nyckel till nästa italienska regering här i Lombardiet.

  Fortsatt forskning och innovation är nyckeln till att slutgiltigt stoppa hivpandemin och Sverige bör ta aktiv del i detta arbete.

 1. Vi behöver en annan slags nyckel för att skruva isär denna möbel.

  Vi vill ha nyckel mot nyckel.

  Nyckel mot nyckel gäller, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

  Nyckel mot nyckel, säger Arild Storeide, ordförande i bostadsrättsföreningen Ortdrivaren.

  Det är första husen som LKAB ersätter nyckel mot nyckel till KBAB Kirunabostäder.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för nyckel

 1. nyckel, fornsvenska nykil, äldre: lykil (såsom ännu i Runömålet: likul o. i Estl.) = fornisländska o. fornnorska lykill, yngre: nykill, norska nykel, lykel, äldre danska nøgel, danska nøgle, danska dialekt løgle. av urnordiska *lukila-, med instrumentalsuffixet -il- bildat av urgermanska *lūkan, stänga, liksom urgermanska *slutila- detsamma = fornsaxiska slutil, nyhögtyska schlüssel till urgermanska *sleutan, *slūtan, stänga; i båda fallen, liksom oftast i dylika bildningar med svagt avljudsstadium; jämför även latin clāvis, nyckel, forngrekiska klēís detsamma till de med sluta besläktat verben latin claudo o. forngrekiska kleíō, tillsluter. Äldst om till stängning av dörrar brukade träpinnar eller spikar; jämför det med latin clāvis besläktat clāvus i dessa betydelse N-ljudet har uppstått genom dissimilation av l-l; annorlunda Byskov Ark. 25: 179 f. Om med nyckel besläktat ord se under lock, lucka o. verbet lycka. — Ett speciellt fris.-eng. ord för 'nyckel' är anglosaxiska cǽg(c) (engelska key) = fornfrisiska kêi (av urgermanska *kaiᵹ-); av ovisst ursprungligen — Insektnamnet Jungfru Marie nyckelpiga innehåller äldre nysvenska nyckelpiga, t. ex. 1585 (nyckle-), hushållerska, huspiga, egentligen: som har hand om nycklarna. I och så vidare dialekt i stället Jes-vallpika, dvs. Jesu vallflicka, o. Jes-höna (-e-); annars allmänt gullhöna.
<

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Sune

  Svenskt namn som betyder son.

  Besläktade namn: Sonny, Sone

  Hur böjs nyckel?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen nyckelnyckelnnycklarnycklarna
  genitiven nyckelsnyckelnsnycklarsnycklarnas