Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Hur används ordet obekantskap?

 1. Och dock: gång efter annan avslöjade den gamle herrn sin totala obekantskap med även de mest elementära fakta och förhållanden.

  Med denna enorma obekantskap med historiska fakta kunde det lika gärna rört sig om bortsprängning av några bergklackar med oförklarliga namn på som förberedelse av ett höghusbygge.

  Hans anseende som tänkare fick emellertid ett hårt slag, då Ørsted 1798 blottade hans obekantskap med Kants filosofi, vilken han ständigt åberopade.

  Sylt som är gjord på bärplockar-plockade blåbär innehåller dock med stor sannolikhet ett och annat odon också, på grund av de gemensamma växtmiljöerna, bärens likhet samt människors obekantskap med odonet.

  På grund av dylika uttalanden har man stundom antagit att Seneca påverkats av kristendomen: hans tankar, varav somliga finns redan hos Platon, kan också härledas från hans stoiska ståndpunkt, och direkt mot en kristen påverkan talar t.ex. hans gillande av självmordet under vissa förhållanden, hans ännu i det sista famlande uttalanden om själens odödlighet, hans saknad av tro på en personlig Gud samt obekantskap med andra för kristendomen karakteristiska sanningar.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla
Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Axel

  Nordisk form av det hebreiska namnet Absalon som betyder fadern är välgång eller fridens fader.

  Axelina

  Femininum av det nordiska namnet Axel, som i sin tur kommer av det hebreiska namnet Absalon med betydelsen fadern är välgång eller fridens fader.

  Besläktade namn: Acke, Axelia

  Mest sökta

   Hur böjs obekantskap?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativen obekantskapobekantskapen
   genitiven obekantskapsobekantskapens