/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till oegennytta

Hur upplevde du uppläsningen av oegennytta?

eller

Vad betyder oegennytta?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

Liknande ord till oegennytta

oegennytta är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är örla en synonym till vimla lokalt?

Hur används ordet oegennytta?

  1. Desto mer prisar hans nazisternas förmåga att skapa ordning och Ständiga rådets initiativtagare och president Richard Strauss vars påstådda oegennytta ger honom nästan hjältestatus.
  2. Visst har ord som altruism och oegennytta en positiv klang i vardagsspråket och egoism en negativ.
  3. Men oegennytta och sociala relationer var hela tiden viktigare för kvinnor än män.
  4. Romanens berättelse kretar omkring identiteten och dess upplösning, skildrat mot bakgrund av folkmord, utopier och oegennytta.
  5. Dunbars kusliga vandring – till slut på alla fyra – i natten understryker ödsligheten i ett liv tömt på gemenskap och oegennytta.
  6. Altruism, medmänsklighet, oegennytta, osjälviskhet (motsats till egoism), är att hjälpa andra utan att önska något i motprestation.
  7. Quintus Mucius blev ståthållare i provinsen Asia 98 f.Kr., och visade sig där som ett mönster av redlighet och oegennytta.
  8. Han har på grund av sin omedelbara, av läro-och samfundsskiljaktigheter oberörda fromhet och oegennytta blivit kallad " en svensk Franciscus-typ".
  9. Den aflidnas stora insigt och erfarenhet vann ett än högre värde genom den hjertliga godhet och den oegennytta, som utmärkte hennes välsignelserika verksamhet ".
  10. Effektiv altruism (Altruism betyder medmänsklighet, oegennytta, osjälviskhet) är en social rörelse som använder evidens och kritiskt tänkande för att förbättra världen så effektivt som möjligt.
  11. Till följd av sin duglighet, rättrådighet och oegennytta förvärvade Ersson allmänt och stort anseende och inflytelse samt ansågs de senare åren som den mäktigaste i bondeståndet.
  12. Mycket erkännande vann Ekman för den oegennytta och det nit han ådagalade som ledamot i Göta kanals diskontdirektion (tills denna upphörde), under denna inrättnings mest brydsamma omständigheter.
  13. Hos Karl XI steg han allt högre i gunst, inte bara genom duglighet, utan även genom redbarhet och oegennytta, egenskaper som eftervärlden tvingats erkänna sedan samtiden förnekat dem.
  14. Men hans oegennytta och ärlighet voro ej höjda över misstankar, och vid 1755 års riksdag överflyttades detta förtroendeuppdrag efter franske ministern d ' Havrincourts önskan på den unge Pechlin, ehuru man ej alldeles vågade utestänga Gyllenborg, från handhavandet av partimedlen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Tryggve
  Nordiskt namn som betyder trygg eller trogen.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs oegennytta?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en oegennytta oegennyttan
genitiv en oegennyttas oegennyttans
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2