Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Hur används ordet omkretsa?

 1. Altor omkretsas av en liten sol, en större och åtta mindre månar, fixsfären där stjärnorna är fästa samt den periodiskt återkommande röda månen Raukhra.

  Den första vita dvärgen upptäcktes i trippelstjärnesystemet 40 Eridani, som innehåller den relativt ljusa huvudseriestjärnan 40 Eridani A, som omkretsas på behörigt avstånd av det tätare binära systemet vita dvärgen 40 Eridani B med den röda huvudserie dvärgen 40 Eridani C.

  Den uppgift som utgjorde det huvudsakliga syftet med Ptolemaios undersökningar var att försöka förklara den genom observationer konstaterade, skenbart ojämna rörelsen hos vissa himlakroppar, under förutsättning att jorden som stillastående omkretsades av månen, solen, planeterna och fixstjärnorna samt att all rörelse skedde uniformt i cirkulära banor.

  Det kompakta objektet antas vara omkretsat av en tunn, flat skiva av hopsamlande materia känd som en ackretionsskiva.

  Durdane beskrivs som omkretsande ett tätt trippelstjärnesystem lika ovanligt som HD 188753.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Jakob

  Hebreiskt namn med den möjliga betydelsen må han skydda.

  Besläktade namn: Ib, Jaakko, Jack, Jacqueline, Jacques, Jaime, James, Jeppe, Jim, Jimi, Jimmie, Jimmy

  Mest sökta