/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till overheadprojektor

Hur upplevde du uppläsningen av overheadprojektor?

eller

Vad betyder overheadprojektor?

Hur uttalas overheadprojektor?

  1. [å:verhedd-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

overheadprojektor är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är memetekel en synonym till omen?

Hur används ordet overheadprojektor?

  1. På en overheadprojektor ligger det precis så många plastfilmer som krävs för att det inte ska bli någon projektion (The simple parts).
  2. Den lins som används i en overheadprojektor kallas Fresnel-lins.
  3. I ett sammanträdesrum finns vanligtvis möbler såsom konferensbord och stolar och overheadprojektor eller andra tekniska hjälpmedel.
  4. Blädderblocket brukar oftast användas som ett komplement till whiteboard eller svarta tavlan och har delvis ersatts av overheadprojektor och digital projektor.
  5. En whiteboard är genom sina ljusa färg ofta även användbar som bakgrund vid ljusbildsprojektion, antingen via overheadprojektor (stordiaprojektor) eller projektor som överför en datorbild.
  6. Exempel på audiovisuella hjälpmedel är alltifrån svarta tavlan, blädderblock och planscher via äldre bandspelare, bildband, smalfilm och overheadprojektor till dagsaktuella tv, video, Internet och annan datorbaserad multimedia där Powerpoint är ett av de vanligaste datorprogrammen.
  7. Likaså kan stillbilder visas på vägg med data-videoprojektorer, det blev nästa stora komplettering av svarta tavlan och overheadprojektorn.
  8. Det finns även overheadprojektorer (OH-projektor eller stordiaprojektor) samt diaprojektorer för diabilder.
  9. OH-film, overheadfilm, OH-plast eller overheadplast är genomskinliga plastblad som används vid presentationer på overheadprojektorer.
  10. Eftersom laserljuset är så intensivt syns ljuspunkten även på belysta ytor såsom projektioner av diabilder och overheadprojektorer.
  11. Episkopet kan sägas vara en föregångare till senare tiders overheadprojektorer men med den skillnaden att objektet inte genomlyses utan det är det ljus objektet reflekterar som projiceras.
  12. Den är tunnare än en motsvarande plankonvex lins, och användes ursprungligen i fyrar, men återfinns numera också i ljuskällor för film-, teve-och teater-ändamål, samt i overheadprojektorer.
  13. Innan Microsofts Powerpoint-program och liknande bildvisningsprogram blev allmänna, framställdes under 1990-talet på fotografisk väg mycket stordia i format 23×23 cm (alternativt i format A4) för visning med overheadprojektorer.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Ossian
  Keltiskt namn med oviss betydelse.
 • Oskar
  Keltiskt namn som betyder gudaspjut.

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs overheadprojektor?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en overheadprojektor overheadprojektorn overheadprojektorer overheadprojektorerna
genitiv en overheadprojektors overheadprojektorns overheadprojektorers overheadprojektorernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2