/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder patofysiologi?

Hur uttalas patofysiologi?

  1. [-lågi:]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Veckans korsord

Lös och skicka in din lösning online. Tävla mot andra.

Gör krysset nu

MATCHAD: adn-00000000000c3c9f
/1004363/HBSynonymerMobilMid

patofysiologi är sammansatt av

Är eskader en synonym till militärförband?

Hur används ordet patofysiologi?

 • Not: Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter och romaner.
  1. Hindren utgörs alltså snarast av fysikaliska begränsningar och relativt inexakta matematiska modeller för beräkning av framför allt blodflödet i hjärnan och av den tämligen begränsade inblick vi kan få i cerebral patofysiologi med hjälp av enkla parametrar som blodvolym och blodflöde.
  2. Av den anledningen är det viktigt för anestesiologen att ha kunskap om diagnos och patofysiologi för att kunna förebygga och vid behov behandla anestesiutlösta komplikationer och till och med död.
  3. För den stora grupp av läkare inom olika specialiteter som kommer i kontakt med sjukdomsgruppen är kunskap om patofysiologi och aktuella behandlingsrekommendationer av utomordentlig nytta.
  4. Framför allt verkar behovet av att studera sena sequelaes förekomst och patofysiologi vara speciellt angeläget.
  5. Denna bok utgörs av tio vitt skilda bidrag kring olika aspekter på den mångfasetterade diabetessjukdomens patofysiologi levererade av olika auktoriteter inom huvudsakligen europeisk diabetologi.
  6. Ett flertal olika faktorer har stor betydelse för prognosen vid diskbråck; i detta nummer av Läkartidningen belyser Kjell Olmarker och Björn Rydevik inflammationens betydelse för patofysiologi och smärtmekanismer.
  7. Som en följd av de senaste årens intensiva grundforskning har kunskapen om patofysiologi och smärtmekanismer vid diskbråck påtagligt fördjupats.
  8. Den ger också god inblick i dagens syn på luftvägsinfektionernas och pankreassjukdomens patogenes samt en översikt kring kontroversen huruvida CFs basala cellulära patofysiologi gör att det krävs extra energi.
  9. Boken ger en bra bild av bl a den diastoliska dysfunktionens komplexa patofysiologi och lämnar utförliga kommentarer till de tillgängliga terapeutiska alternativen.
  10. Moderna åsikter beträffande urininkontinensens patofysiologi behandlas av U Ulmsten.
/1004363/HBSynonymerMobilBot
Välj lista

Välj vilken lista du vill spara ordet i, eller skapa en ny lista.


Skapa ny lista
Skapa ny lista

Fyll i ett namn för din nya lista och klicka på spara.

vara har sparats i listan min lista

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Premium
Annonsfritt|Stort engelskt lexikon|Korsord