/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till platonsk

Hur upplevde du uppläsningen av platonsk?

eller

Vad betyder platonsk?

Hur uttalas platonsk?

  1. [-o:-]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Liknande ord till platonsk

platonsk i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är fermt en synonym till raskt?

Hur används ordet platonsk?

  1. Inspirerade av antik litteratur och den italienska diktningen skapade stadens poeter en raffinerad och sensuell diktning i vilken kärleken skildrades i platonsk anda.
  2. Genom att noga undersöka den roll auditoriet faktiskt spelar visar Perelman att inte ens en platonsk filosofi kan bortse från auditoriets medhåll.
  3. Werin menar att det kanske snarare är instinkt än beräkning som vägleder Tegnér i föreningen av kristen tro och platonsk åskådning i Nattvardsbarnen.
  4. Schelers fenomenologi under denna katolska period kan därmed beskrivas som en platonsk fenomenologi karakteriserad av ett uppåtstigande till idéerna och till Gud.
  5. Runorna härstammar enligt Bureus direkt från en platonsk idévärld och emanerar fram ur adulrunans perfekta geometri.
  6. Det är en platonsk tanke som förmedlats i de esoteriska traditionerna och i västvärlden fått sin mest utvecklade form inom kabbalan.
  7. En platonsk upprepning förutsätter att det finns en form av uressens som är densamma för alla människor.
  8. En platonsk kärlek som för tankarna till alkemins mystiska förening av bror och syster i en mental motsvarighet till materiens urämne.
  9. Turkiet är grundat på en närmast platonsk idé där inga medel skys för att upprätthålla en strikt disciplin i enhetsstaten.
  10. Vetenskapen har utvecklats i platonsk anda med en sorts tro på en eterisk tillvaro av tankar separerade från den verklighet som de beskriver.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs platonsk?

adjektiv
positiv en platonsk
ett platonskt
den|det|de platonska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2