Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder rusk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet rusk?

 1. När dina plantor har blommat färdigt för sommaren ska de helst inte stå kvar utsatta för regn och rusk utan skyddas från väta.

  Tidigare diskussioner om svårigheter att ha kassaapparater i regn och rusk har fått ge vika för argumentet att det i konkurrenshänseende ska fungera lika för alla.

  Men redan på söndag kommer det att märkas att hösten har börjat sitt obevekliga intåg med regn och rusk i släptåg.

  Under dagen hade spanjorerna i regn och rusk gått och röstat för att om möjligt få stopp på den ekonomiska krisen i det hårt pressade Spanien.

  Men redan på söndagen drar en kallfront in med regn och rusk och nästa vecka blir det svalare.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för rusk

 1. rusk, i regnrusk och dylikt, t. ex. 1769 (Norrl.) i sammansättning snörusk = norska, danska dial.; vartill adjektiv ruskig, jämför äldre nysvenska ruskande väder t. ex. Dalins Arg. o. svenska o. norska dialekt ruskall. Möjligen, med Torp Etym. Ordb. s. 552, till rusa; jämför östfrisiska rûsig wêr, ruskigt väder med blåst. Dock kanske snarare i första hand till de under Rusken omnämnda orden för 'susa, prassla' och dylikt med syftning på det av regn eller blåst framkallade ljudet.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Magdalena

  Grekiskt namn som betyder kvinna från Magdala.

  Madeleine

  Fransk variant av det grekiska namnet Magdalena: kvinna från Magdala.

  Besläktade namn: Lone, Magda, Malla

  Mest sökta

   Hur böjs rusk?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativett ruskrusket
   genitivett rusksruskets