/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till skälighet

Hur upplevde du uppläsningen av skälighet?

eller

Vad betyder skälighet?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till skälighet

skälighet i sammansättningar

skälighet är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet skälighet?

  1. - Vi har grunnat mycket på vad ordet skälighet betyder i klartext.
  2. Vi har prövat beslutet från andra utgångspunkter och tittat på lämplighet och skälighet också.
  3. Modellen ska pröva anslutningskostnaden och energiprisets skälighet på ett oberoende sätt.
  4. Förvaltningsrätten påpekar att de prövar beslutens laglighet inte lämplighet eller skälighet.
  5. Därav namnet equity – ursprungligen hade dessa regler verkligen med skälighet att göra.
  6. För att motverka detta fenomen övervakas nättariffernas skälighet av tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen (EI).
  7. -Det är dags att sätta konsumenten i centrum och utveckla en statlig modell för att granska prissättningens skälighet.
  8. – Det är dags att sätta konsumenten i centrum och utveckla en statlig modell för att granska prissättningens skälighet.
  9. – Det finns en viss skälighet att man har en viss ersättning utifrån det ansvar man har, säger Björn Söder.
  10. Billighetsrätt (engelska: equity) är ett engelskt juridiskt begrepp som ofta felaktigt översätts till svenska med ’ skälighet ’.
  11. Rättvisa som skälighet, som Rawls formulerade teorin i En teori om rättvisa, var en genomgripande uppfattning.
  12. I stället ska kollektivt förhandlade hyror -oavsett avtalsparter -vara normerande vid en prövning av en hyras skälighet.
  13. För att bedöma hyrans skälighet ska hyreskravet för bostadslägenheten (prövningslägenheten) i fråga jämföras med hyran för andra likvärdiga jämförelselägenheter.
  14. ” När det gäller lämplighet, skälighet och ändamålsenlighet av kommuners verksamhet på arbetsmarknadsområdet finns det argument såväl för som emot ”, skriver kommunen i sitt yttrande.
  15. – Det är dags att sätta konsumenten i centrum och utveckla en statlig modell för att granska prissättningens skälighet, säger Lars Jonsson, regionchef på Villaägarnas Riksförbund.
  16. Vi har generellt ansett att vår hållning i det här är skäligt men samtidigt vill jag understrycka att vi avgör frågan om skälighet i varje enskilt fall.
  17. Åter andra menar att Rawls egentligen misslyckas med sitt mål, och att rättvisa som skälighet kvarstår som en lika kontroversiell och genomgripande teori som tidigare.
  18. När den politiska liberalismen är fastlagd finns det också möjlighet att inom dess ramar införa en mer detaljerad rättviseuppfattning, till exempel Rawls egen rättvisa som skälighet.
  19. Det stora problemet med En teori om rättvisa, menar Rawls, var att han där behandlade sin rättviseteori, " rättvisa som skälighet" (justice as fairness), som en moralisk teori vilkensomhelst, på samma nivå som kristen etik eller utilitarism.
  20. Dels måste han omformulera rättvisa som skälighet som en politisk hellre än en metafysisk rättviseuppfattning, men han måste också ge sig på en mycket större och allvarligare fråga: givet den förnuftiga pluralismens faktum, är rättvisa över huvud taget möjligt i ett samhälle där det finns så mycket djupgående och permanent oenighet även bland rimliga och förnuftiga människor?
  21. – Det är väldigt vanligt med just tvister som rör priset och skäligheten i priset speciellt.
  22. Länsstyrelsen: ” ifrågasätter skäligheten av de beviljade uttagen ” och anser att överförmyndarnämnden ” brustit i sin skälighetsbedömning.
  23. Dels prövas skäligheten av yrkad ersättning dels prövas hur rättegångskostnaderna ska fördelas mellan parterna.
  24. Det finns i dag ingen statlig övervakning av skäligheten i priserna på fjärrvärme, och Villaägarna efterfrågar en prövning.
  25. Tillsynen omfattar bland annat skäligheten i nätföretagens avgifter och företagens leveranskvalitet samt koncessionsgivning (tillstånd) för nät.
  26. Där vill Migrationsverket att bolaget kommer in med kompletterande uppgifter för att man ska kunna bedöma skäligheten i kostnaderna.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs skälighet?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en skälighet skäligheten
genitiv en skälighets skälighetens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt