/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till skälmstycke

Hur upplevde du uppläsningen av skälmstycke?

eller
/1004363/HBSynonymerMobilMid

skälmstycke är sammansatt av

Nyhet

skälmstycke i ordbok från 1870

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet skälmstycke?

  1. Förbittrad över jämtarnas " otrohet och skälmstycke" utlyste Sparre ett nytt möte, men enbart en äldre herre kom dit.
  2. Humbug (av eng. humbug, " infall, bedrägeri"), ett oförskämt bedrägeri, beräknat på att lura den lättrogna mängden, svindleri, charlataneri, skojeri, skälmstycke.
  3. Intrigen är erotiskt laddad och i Sverige var Dramatenchefen Eugène von Stedingk länge tveksam till om han skulle våga sätta upp " detta frivola skälmstycke".
  4. Lillie svarade att han med Guds hjälp tänkte försvara den fästning som drottning Ulrika Eleonora anförtrott honom ;... att gifva upp en fästning, som kan försvaras, är alltid ett skälmstycke, och vill herr schoutbynachten spara blod, så är säkrast, att han går sin väg igen, emedan man på Elfsborg är fast resolverad att till dess försvar låta sista blodsdroppen rinna, hvaraf herr Tordenskiold torde sluta, att han aldrig mer bör nämna kapitulation eller sända flera bud, ty man tänker ej vidare respectera hvit flagg eller trumpet, utan låta skjuta i grund ehvad fartyg som härefter förekommer.
  5. Han har tidigare arbetat på Teater Sörmland där han har medverkat i bl.a Trettondagsafton, Delete, Fool for Love, Scapinos skälmstycken, Djungelboken och Nyköpings Gästabud.
  6. De flesta är intrigkomedier, till exempel Pseudolus (från år 191), där huvudpersonen, den listige slaven, " storljugaren", dråpligt genomför sina skälmstycken genom att varna dem, som ska luras, just för de streck han ämnar spela dem ; vidare Bacchides (" Systrarna Bacchis") ; Mostellaria (" Spöket") med flera.
  7. Bland hans roller vid Dramaten märks Michalsky i Ära, Slanken i Hårda sinnen, Stein i Förr i världen, Geronte i Scapins skälmstycken, Badaren-tiggarmunken i Vasantasena, Dra ' gosch i Bröllopet på Valéni, Peder Ulfson i Dagen gryr, Vädersten i Herr Dardanell och hans upptåg på landet, Tiggaren i Till Damaskus, Foldal i John Gabriel Borkman, Lord Ruthwenn i Maria Stuart i Skottland och vålnaden i Hamlet.
  8. Bland Personnes roller märks Majtreja i Vasantasena, Polonius i Hamlet, narren i Kung Lear, Malvolio i Trettondagsafton, Benedikt i Mycket väsen för ingenting, Orgon i Tartuffe, Mascarille i De löjliga preciöserna, Scapin i Scapins skälmstycken, Figaro i Figaros bröllop, Fregattkaptenen, Sjövall i Ett resande teatersällskap, byråchefen i Kronans kaka, Stensgård och Hejre i De ungas förbund, Duval i Duvals skilsmässa, greve Arcieri i Stulen lycka, Cyrano de Bergerac och hertigen i Den gröna fracken.
  9. Bland övriga roller på de kungliga scenerna kan nämnas Sansquartier i Nya garnison, Argante i Scapins skälmstycken, Mathurin i Herr Perrichons resa, Peponet i Så kallade hedersmän, Markis Montefiore i Don Cesar de Bazano, Alain i Fruntimmersskolan, Brimborius i Föreningsfesten, Överläkaren i Fregattkaptenen, Dödgrävaren i Hamlet, den gamle betjänten Boman i Mellan fyra ögon, François i Sällskap där man har tråkigt, Husägaren i Advokaten Knifving och den gamle korrekturläsaren Persson i Sveas fana.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs skälmstycke?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett skälmstycke skälmstycket skälmstycken skälmstyckena
genitiv ett skälmstyckes skälmstyckets skälmstyckens skälmstyckenas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt