/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder skållning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till skållning

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet skållning?

  1. Sedan vidtar skållning och plockning av de döda kropparna som nästa steg i processen.
  2. - Vanligast är skållning där barnen får te eller kaffe över sig.
  3. Surdegsjäsning eller mild skållning bidrar till att större mängder järn blir tillgängligt.
  4. Sedan vidtar skållning och plockning av de döda kropparna som nästa steg i processen.
  5. Metoder som används för att öka saftigheten är längre jästider, surdeg och skållning.
  6. Risken är alltså att ett barn som hamnat under strålen inte kan reagera tillräckligt snabbt för att undvika skållning.
  7. I mjölsorter på fullkorn är skållning, surdeg eller lång jäsningstid lämpligt för att få ett bra bröd.
  8. Två suggor skickades till skållning, efter bedövning men utan att först ha blivit ” stuckna ” – alltså avlivade med ett stick i halspulsådern.
  9. I ett pressmeddelande skriver Livsmedelsverket att händelserna är mycket allvarliga ur djurskyddssynpunkt – ” skållning och plockning skulle tillfoga en levande kyckling med känsel outhärdlig smärta ”.
  10. I ett pressmeddelande skriver Livsmedelsverket att händelserna är mycket allvarliga ur djurskyddssynpunkt ” skållning och plockning skulle tillfoga en levande kyckling med känsel outhärdlig smärta ”.
  11. Den unge mannen dödades under stor smärta genom slag, knivhugg och skållning med het olja, och både tingsrätt och hovrätt ansåg att det var ett hedersmord.
  12. Mats Hedlund säger att det handlar om avvikelser i slaktprocessen, där man efter nedsövning misslyckats med avlivningen vilket gjort att fåglarna ” vid ett antal tillfällen ” gått till skållning medan de fortfarande levde.
  13. Först när grisen är död får den gå in i skållningen.
  14. Ingen tömde grisen på blod före skållningen, och det fanns en stor risk för att den skulle vakna upp från bedövningen och återfå känseln vid skållningen.
  15. Sker inte blodtömningen kan grisen vakna upp och återfå känseln under skållningen.
  16. Då åkte grisen in i skållningen utan att ha blivit stucken och tappad på blod.
  17. Den internutredninng som Scan har genomfört visar att den felaktiga skållningen även den här berodde på den mänskliga faktorn.
  18. Det låg även två högar med hår från grisarna, som man har skrapat av efter skållningen, berättar miljöinspektören Malin Nyberg som var med på gården när inspeltionen gjordes.
  19. Det finns en regel att man innan skållningen ska kolla att den bedövade grisen är död genom att göra ett litet snitt i trynet och se om grisen reagerar.
  20. Två år har gått sedan den förra skandalen på Scan i Kristianstad, då två företaget dömdes till 200 000 kronor i företagsbot sedan två suggor skickats levande in i skållningen.
  21. Slakteriet fick böta för det och satte till en extra anställd vid varje slaktlinje som har till uppgift att enbart övervaka att grisarna verkligen blir avblodade innan de går in i skållningen.
  22. I Indien används färsk mosad rot eller saft pressad ur roten till omslag och baddning på brännskador, skållningar, munsår och ormbett.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs skållning?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en skållning skållningen
genitiv en skållnings skållningens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt