Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till skicka

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder skicka?

  1. ordna så att någon eller något kommer från en plats till en annan, sända
  2. skicka sig uppföra sig
  3. försynen har skickat så att ... fogat, ordnat || -de

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet skicka?

 1. Polisen kommer att skicka dit tekniker så snart elden är släckt för att försöka utröna orsaken till att gården fattade eld.

  Norges rymdmyndighet Norsk Romsenter och telejätten Telenor utreder att skicka upp två satelliter som ska ge kontinuerlig internettäckning i Arktis.

  - Jag har aldrig tänkt tanken att skicka pengar till Western Union.

  Han gjorde kvällens miss när han några meter från mållinjen brände jättechansen att skicka Helsingborg till ledning på en retur, och i förlängningen kanske tre poäng, efter en kvarts spel.

  Själva displayen ska hålla koll på att man själv håller koll på vägen och kunna skicka signaler till föraren.

  Uppgifter om att Malta överväger att skicka tillbaka nyanlända migranter till Libyen utan att ge dem chans att söka asyl har fått EU:s inrikeskommissionär Cecilia Malmström att reagera.

  Sådana används bland annat för att skicka ut spam och detta kan nu komma att bli svårare.

  Den ideella organisationen Håll Sverige Rent har tagit fram en app där allmänheten uppmanas att skicka in bilder på sopor och skrot dumpade ute i naturen.

  De indiska myndigheterna har reagerat på dödsfallen genom att skicka ut inspektörer till andra skolor i delstaten för att kontrollera hur skolmaten lagras och i vilket skick den är.

  Har Gmail och det känns lite svårt att skicka stora manus via mejl.

 2. Jag ska skicka så att du får fönsterplats på planet.

 3. Nu gäller det att skicka sig och att hålla sig i skinnet.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

skicka i ordbok från 1870

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för skicka

 1. skicka, fornsvenska skikka, ordna, förordna, sända med mera, jämte senisländska skikka, danska skikke från medellågtyska schicken, ungefär detsamma = medelhögtyska, ty.; väl av urgermanska *skikkian, av *skegn-, med Vernersk växling o. n-utvidgning till *skehan (= ske). Grundbetydelse är 'ordna, ställa om', varifrån bland annat 'skicka', egentligen från utförligare uttryck med betydelse 'ställa om att något kommer i väg' och dylikt - Härtill: skickelse, fornsvenska skikkilse, ställning, ordning, bestämmelse (jämför Bib. 1541: 'hoo sigh setter emoot Offuerheten, han setter sigh emoot Gudz skickelse') - danska skikkelse; jämför medellågtyska schickenisse. I den någon gång uppträdande betydelse 'skepnad, gestalt' är ordet danism.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Anneli

  Tysk variant av namn som Anne-Louise och Anna, från det hebreiska namnet Hannah: nåd eller benådad.

  Annika

  Tysk diminutivform av namnet Anna: lilla Anna. Kommer från det hebreiska namnet Hannah: nåd eller benådad.

  Besläktade namn: Annelie

  Hur böjs skicka?

  verb
  aktivpassiv
  grundformatt skickaatt skickas
  nutidskickarskickas
  dåtidskickadeskickades
  supinumhar|hade skickathar|hade skickats
  imperativskicka
  particip
  presensskickande
  perfekten skickad
  ett skickat
  den|det|de skickade