/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder skolastiker?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till skolastiker

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet skolastiker?

  1. Det är svårt att se hur man skall kunna konstruera en liberal politisk filosofi utifrån vad våra vanligaste skolastiker har skrivit.
  2. Han betraktades som en av samtidens stora skolastiker.
  3. Som en vagabonderande skolastiker och undergörare omtalas han sedan på skilda orter.
  4. Bland hans anhängare, som kom att kallas alexandrister, finns Averroës, Avicenna och medeltidens skolastiker.
  5. En tid arbetade han som konservativ skolastiker och förvärvade i Rom doktorsvärdigheten i skolastik.
  6. Den ökande kunskapen om Aristoteles ledde till att ledande skolastiker under 1100-och 1200-talet förband hans spekulativa etik och logik med den kristna teologin.
  7. Thomas stil är en blandning av den rakframma framställning som återfinns hos många skolastiker, och den nogräknade stilistiken man kan finna hos Johannes av Salisbury.
  8. I encyklikan " Aeterni Patris", från den 4 augusti 1879, vid återställandet av den kristna filosofin, förklarade Leo XIII honom vara " fursten och mästaren av alla skolastiker".
  9. Betydande resultat uppnådes inom matematik, geografi, poesi och medicin genom teologen Ibn Rushd och mystikern Ibn ' Arabi fick stor betydelse för skolastiker i det medeltida Europa.
  10. Då det inte finns någon referens till denna förstörelse i vare sig persiska eller grekiska källor anser en del skolastiker att förstörelsen berodde på naturliga eller olyckliga omständigheter.
  11. De betydande resultat som uppnåddes inom matematik, geografi, poesi och medicin genom teologen Ibn Rushd och mystikern Ibn ' Arabi fick stor betydelse för skolastiker i det medeltida Europa.
  12. Den aristotelisk-nyplatonska filosofin, som genom Avicenna blomstrade i Orienten, bragtes här av Averroës, Ibn Tofeil, Maimonides med flera i den form, i vilken den sedermera övergick till Frankrikes och Italiens skolastiker.
  13. Han var ense med andra skolastiker om att Guds essens och existens är desamma (se det ontologiska gudsbeviset), men menade till skillnad från dessa att essensen och existensen hos finita varelser inte är distinkta.
  14. Till den nythomistiska rörelsen hör att flera lärosäten och tidskrifter grundades för studiet av Thomas och andra medeltida skolastiker, till exempel lärosätena Institut supérieur de philosophie, Angelicum (Rom), Institut Catholique (Paris), samt universitetet i Fribourg.
  15. Bestämd till rabbin fick Spinoza sin första utbildning hos talmudkännaren Saul Levi Morteira, men lärde sig också latin hos den humanistiskt bildade läkaren Franciscus van den Enden och studerade kristna skolastiker, naturvetenskap, matematik och René Descartes filosofi.
  16. Disputationer, främst baserade på motsättningen mellan skolastiker och humanister, var den viktigaste formen för vetenskapligt utbyte vid 1100-och 1200-talens universitet men utvecklades därifrån till en form för akademisk examina, som blev basen för dagens disputationer där man försvarar sin avhandling.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-09

 • Roland
  Tyskt namn som består av betydelseelementen ära och land: ärans land eller landets ära.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs skolastiker?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en skolastiker skolastikern skolastiker skolastikerna
genitiv en skolastikers skolastikerns skolastikers skolastikernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2