/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder skräntärna?

  1. en stor tärnfågel

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

skräntärna är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet skräntärna?

  1. Bergand och större strandpipare är nästan utdöda i Stockholms skärgård, och bestånden av svärta, tobisgrissla, roskarl och skräntärna har halverats.
  2. - Dammsnäppa, skräntärna och aftonfalk är några sällsynta fåglar som dykt upp här.
  3. Lika illa är det för ejder, svärta och skräntärna.
  4. Här häckar skräntärna, roskarl, skedand och många andra arter.
  5. Här kan en del ovanliga fåglar skådas, t.ex. världens största tärna, skräntärna.
  6. Skräntärnan kan bli mycket gammal ; den högsta dokumenterade åldern för en skräntärna är 30 år.
  7. Ett flertal havsfåglar och vadare häckar på ön, däribland dvärgpingvin, kortstjärtad lira, fregattstormsvala, grovnäbbad trut, skräntärna och sotstrandskata.
  8. Förutom ovan nämnda fiskar finns bland annat kaspisk säl (Pusa caspica), kaspisk trut (Larus cachinnans) och skräntärna (Hydroprogne caspia).
  9. Beståndet av skräntärna i Östersjön är gemensamt mellan Sverige, Finland och Estland, och ett utbyte av fåglar sker regelbundet.
  10. Forskarna fick samma resultat oavsett art. I studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Philosophical Transactions, ingick fisktärna, silvertärna, småtärna, kentsk tärna och skräntärna.
  11. Och av fåtaliga häckfåglar i Vänern fanns endast ett par av roskarl, två par av skräntärna samt minst 20 par av den expanderande arten dvärgmås.
  12. Denna nuvarande uppdelningen av släkten placerar flera arter i helt egna släkten som exempelvis sandtärna (Gelochelidon nilotica) och skräntärna (Hydroprogne caspia).
  13. I samarbete mellan Världsnaturfonden, Sveriges ornitologiska förening och Ringmärkningscentralen vid Naturhistoriska riksmuseet bedrivs Projekt skräntärna sedan 1984, som är ett program för att följa beståndets utveckling.
  14. Mindre talrika men regelbundna häckare är bland andra svarthakedopping, grågås, vitkindad gås, gravand, snatterand, skedand, havsörn, orre, större strandpipare, tofsvipa, morkulla, labb, silltrut, skräntärna, fisktärna, tordmule, berguv, härmsångare, höksångare och korp.
  15. Mer sällsynta häckfåglar, för svensk räkning, som förekommer på Öland är exempelvis ängshök, rödspov, sydlig kärrsnäppa, skräntärna, småtärna, svarttärna, sommargylling och kornsparv där den senare förr var en vanlig fågel på Ölands alvar.
  16. Av de fåglar som använder Navröd som rastplats finns bivråk (VU), bläsgås, brun kärrhök, brushane (VU), dvärgmås, fiskgjuse, grönbena, rördrom (NT), salskrake, skräntärna (VU), svarttärna (VU), storspov (VU), sädgås (NT) och vitkindad gås.
  17. Den rödlistade skräntärnan, världens största tärna, lyckades rekordbra med häckningen förra sommaren.
  18. Nu får den utrotningshotade skräntärnan hjälp av biologer för att skrämma bort fiender.
  19. Havsörnen vid Sörmlandskusten verkar skada en än mer hotad fågelart den rödlistade och sårbara skräntärnan.
  20. Ejdern är nästan helt borta i ytterskärgården, samtidigt som den sällsynta skräntärnan fick fram dubbelt så många ungar som förra året.
  21. Vid fara låter skräntärnan höra ett upprepat rara-ra, och den attackerar andra tärnor med ett skrarpt graap.
  22. Det förekommer också att skräntärnan äter andra fåglars ägg och ungar och as samt stjäl mat från andra tärnor och måsar.
  23. Det nationella räddningsprojektet för skräntärnan har inte gett önskat resultat och man tror att de häckande paren minskar på grund av angrepp från mink, trut och havsörn.
  24. Kustlabbar brukar till exempel, trogna sitt artbeteende, försöka stjäla skräntärnornas fångster när skräntärnan anländer till boplatsen med föda i näbben och signalerar med läten och dykningar.
  25. På häckningsplatserna i norr finns det ingen risk att skräntärnan förväxlas med andra arter, men vid övervintringsplatserna kan den blandas ihop med kungstärna (Sterna maxima) och iltärna (Sterna bengalensis).
  26. Under de senaste åren har skräntärnan drabbats av en hittills okänd sjukdom ; äggläggning och kläckning sker normalt, men föräldrarna visar inget intresse av att utfodra ungarna, som sakta dör.
  27. Utifrån sina fältstudier kom han under perioden 1780 till cirka 1793 att publicera ett flertal artiklar i Kungliga vetenskapsakademiens handlingar (KVAH), bland annat om salskraken, skräntärnan, svärtan, fiskgjusen, alfågeln, grundmärglan, sälar och näbbmöss.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs skräntärna?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en skräntärna skräntärnan skräntärnor skräntärnorna
genitiv en skräntärnas skräntärnans skräntärnors skräntärnornas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt