<
Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till skrikhals

Vad betyder skrikhals?

<

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet skrikhals?

 1. Nu finns en människa till synes helt utan empati i berättelsens centrum: det är Drakkvinnan, en skrikhals till varelse som jobbar med plastikkirurgi och som är så självupptagen och skrämmande att man knapp kan hälsa på henne utan att må illa inombords.

  Man tror att namnet kan komma av det keltiska ordet beag som betyder liten eller av medelengelskans begle som i sin tur kommer av fornfranskans beegueule som betyder skrikhals.

  Gulliver (som tidigt får benämningen " Jätte") upptäcks av utkiken och skrikhalsen Gabby (Pinto Colvig) som blir fullkomligt förskräckt av vad han just fått se och springer raka vägen upp till kungens slott.

  – Vi får inte lämna gator och torg till dessa skrikhalsar, det är viktigt att vi kan genomföra våra valmöten, säger Angela Merkel.

<

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Beatrice

  Fransk variant av det latinska namnet Beatrix: lyckobringande.

  Beata

  Latinskt namn som betyder lycklig.

  Hur böjs skrikhals?

  substantiv
  singularplural
  obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
  nominativen skrikhalsskrikhalsenskrikhalsarskrikhalsarna
  genitiven skrikhalsskrikhalsensskrikhalsarsskrikhalsarnas