/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till skruvstycke

Hur upplevde du uppläsningen av skruvstycke?

eller

Vad betyder skruvstycke?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

skruvstycke är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet skruvstycke?

  1. Vapnen skruvades därefter fast i ett speciellt skruvstycke innan de avfyrades.
  2. Men när han fick budet att Victor gått bort hade han satt prototypen i sitt skruvstycke och sågat itu den.
  3. Här fästes arbetsstycket, oftast i ett skruvstycke.
  4. Den vanligaste sortens skruvstycke är bänkskruvstycket som finns i så gott som alla verkstäder och hobbyrum.
  5. I de fall man slipar icke-parallella eller omagnetiska ytor, kan uppspänning ske i skruvstycke eller särskilda fixturer.
  6. En annan typ av skruvstycke är maskinskruvstycket som är anpassat för användning vid maskinell bearbetning av material i fräsar och andra verktygsmaskiner.
  7. Täljhästen medger till skillnad från exempelvis hyvelbänk eller skruvstycke mycket snabba ändringar av hur arbetsstycket sitter och även bättre kontroll över spännkraften.
  8. Filklove är ett litet skruvstycke som hålles i handen och vars funktion är att hålla fast små föremål som ska bearbetas med fil.
  9. Är arbetsstycket fixerat i ett skruvstycke kan detta användas för denna positionering genom olika typer av planslipade underlägg eller genom att mäta från skruvstyckets kant vid inspänningen.
  10. I en mindre hantverkssmedja kan utrustningen bestå av en ässja (där kol förbränns under forcerat drag), smidesstäd, skruvstycke samt olika handverktyg (ex. smideshammare, slägga, huggmejsel, smidestång och olika filar).
  11. Är arbetsstycket fixerat i ett skruvstycke kan detta användas för denna positionering genom olika typer av planslipade underlägg eller genom att mäta från skruvstyckets kant vid inspänningen.
  12. I skruvstycket kan också ett anhåll vara fäst, för att arbetsstycket ska komma på exakt samma plats, vid serietillverkning.
  13. Även frästa spår i ovankanterna kan finnas, för att hålla detaljer plant, utan att de glider ned i skruvstycket.
  14. Är arbetsstycket fixerat i ett skruvstycke kan detta användas för denna positionering genom olika typer av planslipade underlägg eller genom att mäta från skruvstyckets kant vid inspänningen.
  15. Fastsättningen kan ske med direkt fastspänning, med spännvinklar eller med olika typer av skruvstycken.
  16. Användningsområden kan vara spännskruven i skruvstycken och lyftskruvarna i pelarlyftar till bilar eller justering av maskinbordet i en manuell fräsmaskin.
  17. Samma typ av fästelement kan även användas för att fastsätta andra typer av hållande verktyg, som exempelvis spännbackar, spännvinklar eller skruvstycken.
  18. Även de enklaste skruvstycken har en relativt fingängad trapetsgänga som flyttar på den rörliga backen, vilken genom gängans utväxling förhöjer spännkraften väsentligt.
  19. Det finns också skruvstycken med hydraulisk kraftförstärkning samt med pneumatiska låsningar, flera spännzoner, inställbara i dubbla vinklar, samt med snabblåsningar av olika slag.
  20. Är arbetsstycket fixerat i ett skruvstycke kan detta användas för denna positionering genom olika typer av planslipade underlägg eller genom att mäta från skruvstyckets kant vid inspänningen.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-16

 • Brynolf
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen brynja och ulv.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs skruvstycke?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett skruvstycke skruvstycket skruvstycken skruvstyckena
genitiv ett skruvstyckes skruvstyckets skruvstyckens skruvstyckenas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt