/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder skyddstid?

  1. (juridisk term) den tid en upphovsman (eller hans arvingar) har (ensam)rätten till hans verk (för till exempel litterära verk är skyddstid upp till 70 år efter upphovsmannens död)

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
/1004363/HBSynonymerMobilMid
Fortsätt scrolla

skyddstid är sammansatt av

/1004363/HBSynonymerMobilBot

Är skredorm en synonym till luskung?

Hur används ordet skyddstid?

  1. Att det finns parlamentariker i så gott som samtliga partigrupper som säger nej till utökad skyddstid för skivinspelningar gör att Christofer Fjellner hoppas att förslaget ska röstas ner i parlamentet.
  2. När ett verks skyddstid utgått sägs det vara ” public domain ”.
  3. Katalogskyddet ger kortare skyddstid än upphovsrätten och hindrar inte utnyttjande av enstaka delar av samlingen.
  4. Även när ett verks skyddstid gått ut är det numera praxis i Europa att ange upphovsmannen, om denne är känd.
  5. De menade också att hon hjälpt till att förhindra en översyn av handelsavtalet ACTA samt underlåtit att verka för sänkt skyddstid av verk.
  6. Detta gäller även i Storbritannien, där man visserligen har uttrycket ” public domain ”, men där det nästan uteslutande avser verk vars skyddstid gått ut.
  7. De första två upplagorna av Nordisk Familjebok är inskannade och utlagda på Internet som " allmän egendom", eftersom verkens skyddstid gått ut för de två upplagorna.
  8. Dock har upphovsrättens skyddstid (i Sverige, EU och större delen av världen) nyligen (2008-01-01) löpt ut för själva berättelserna, så det är oklart vilka rättigheter man egentligen avser.
  9. Ett exempel på något som kan förhandlas om, är huruvida rättigheterna skall återgå till upphovsmannen efter en viss tid, eller om rättigheterna skrivs över för hela verkets skyddstid (upphovsmannens livstid+70 år).
  10. Richard Stallman har tidigare uttryckt oro över att Piratpartiets mål att sänka upphovsrättens skyddstid till fem år kan skada fri programvara, detta då vissa av de licenser som fri mjukvara och öppen källkod använder (främst GPL) är baserade på upphovsrättens utformning.
  11. Detta beror bland annat på att upphovsrättens ideella rättigheter (till exempel rätten att erkännas som verkets upphovsman och rätten att protestera mot vandalisering av verket) aldrig kan fråntas upphovsmannen så länge verket omfattas av upphovsrättslagens skyddstid (50 år från skapelseåret eller 70 år efter upphovsmannens död, beroende på typ av verk).
  12. Ett år senare förlängdes skyddstiden för verk från 50 till 70 år.
  13. Skyddet för verk där skyddstiden redan hade gått ut återupplivades, men inte för fotografiska bilder.
  14. Den 12 september 2011 röstades dock direktivet om förlängning av skyddstiden igenom av EU:s ministerråd.
  15. Skivbranschorganisationen Ifpi skriver i ett brev till justidepartementet att skyddstiden för inspelad musik är be-tydligt längre i många andra länder.
  16. Vid Brysselkonferensen 1948 föreslogs Bernkonventionen anta en " droit au respect" för att skydda kulturella mästerverk när skyddstiden hade löpt ut.
  17. Se till exempel: " De nya skyddstiderna gäller för äldre fotografier endast om skyddstiden enligt de äldre bestämmelserna inte har löpt ut".
  18. Nu säger naturvårdsdirektören Björn Jonsson att skyddstidens kan utökas.
  19. Kommerskollegium skulle nu inte längre granska patenten, utan bara godkänna de ansökningar som kom in och bestämma skyddstidens längd.
  20. Avlider artisten eller musikern före skyddstidens utgång är det istället den eller de som ärver artisten som har rätt att få ersättningen.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Dagens namnsdag

 • Love
  Maskulinform av det svenska namnet Lovisa, som kommer från det forntyska namnet Ludvig: berömd kämpe.
 • Ludvig
  Tyskt namn som består av betydelseelementen beröm och kämpe: berömd kämpe.
 • Besläktade namn: Luis, Louis, Lajos

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs skyddstid?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en skyddstid skyddstiden skyddstider skyddstiderna
genitiv en skyddstids skyddstidens skyddstiders skyddstidernas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2