Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till slang

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder slang?

    1. böjligt rör, vanligen av gummi, plast eller textil: trädgårdsslang, brandslang;
      innerring i fordonshjul: cykelslang;
      plastförpackning för halvflytande livsmedel som ärtsoppa och bruna bönor
      || -en;
      -ar
    1. mer eller mindre internt grupp- eller klickspråk, speciellt ungdomsjargongen i städerna || -en
    1. slå sig i slang med börja prata eller umgås med

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet slang?

  1. Men att slänga sig med slang kopierad från amerikanska filmer är inte detsamma som att använda det engelska språket på ett kreativt och grammatiskt välvårdat sätt.

    Första semesterveckan på slätten i Skåne kokade jag förr alltid över när expediten på Apoteket slog sig i slang med Greta och lyssnade på en tirad om Gretas barnbarn i Hässleholm som nyss varit lite krassliga.

    Hon accepterar inte vänsterns problemformuleringar och längtar inte efter den tid då C trodde på staten och gärna slog sig i slang med Socialdemokraterna.

    Ibland tycks han gripas av ett behov att förklara storstadens slang för sin bondskt östgötska pappa.

    Brassens sånger förenar enkelhet med elegans och utgör en fascinerande blandning av å ena sidan folklighet och slang och å den andra konstfärdigt utformad poesi.

  1. Till påsarna hade de kopplat en slang från en heliumtub.

    Ett tips är till de som inte har bytt slang är att göra det hemma så det inte är första gången på Vätternrundan.

    Bilden visar en man med slutna ögon och en slang för andningen i en sjukhusmiljö.

    - Vi kommer att montera en motorspruta och lägga ut mer än en kilometer slang genom skogen.

    Anledningen till förbudet är sättet på vilket fåglarna matas; med en slang rätt ner i matstrupen.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för slang

  1. 1. slang (gummi- o. d.), t. ex. Serenius 1741, 1758 (å drankpannan i brän-neri), Bellman (å brandspruta) = danska slange, samma ord som fsv, slänga, ett slags orm, kanon med långt smalt rör, i sistn. betydelse vanligt ännu på 1600-t., från medellågtyska slange detsamma (holländska slang) - fornhögtyska slango, orm (nyhögtyska schlange), avljudsbild-ning till urgermanska st. verbet *slingan, kröka sig (som en orm); se för övrigt slinga o. slunga. Med avseende på slänga i betydelse av ett slags kanon jämför franska couleuurinc detsamma till couleuvre, snok. - Om slang å brandspruta och dylikt nyare lån från danska eller holländska, jämför Åhlström Éldsl. 1879:' Slangen är en holländsk uppfinning från 1670-talet'.
  2. 2. slang i slangspråk och dylikt, 1880-t.?, av engelska slang, vardagsspråk, för vissa kretsar karakteristiskt språk, pöbel- eller tjuvspråk, 1750-t.; liksom flertalet dylika ord av dunkelt ursprung. Ordet är för ungt att, såsom antagits, kunna ha lånats från nordiska språk, till slänga, jämför t. ex. norska slengjeord, nybildat ord i umgängesspråk. Knappast heller, med O. Ritter Arch. f. d. Stud. d. n. Språk 116: 41, från uttryck ss. beggars', gipsies sailors' läng och så vidare, till en förkortning av language av samma slag som cab av cabriolet osv.
  3. 3. slang eller slanger, i uttryck slå sig i slang(er) med och dylikt, Preutz 1675: 'ät tu icke gifwer tigh i stoort Slänger medh Folck'; jämför danska i slaing med; till stammen i slänga. - Formen med -er synes vara den enda brukliga till inemot 1850.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

    Dagens namnsdag

    Jonas

    Grekisk form av det hebreiska namnet Jona, som betyder duva. Även en kortform av det hebreiska namnet Johannes, Herren är nådig.

    Jens

    Dansk form av det hebreiska namnet som betyder Herren är nådig.

    Hur böjs slang?

    substantivDefinition: böjligt rör
    singularplural
    obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
    nominativen slangslangenslangarslangarna
    genitiven slangsslangensslangarsslangarnas
    substantivDefinition: gruppspråk
    singular
    obestämd formbestämd form
    nominativen slangslangen
    genitiven slangsslangens
    oböjligt substantivDefinition: slå sig i slang
    oböjligt
    slang