Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder sond?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet sond?

 1. Han har kräkts upp sin sond och behöver hjälp att sätta in den igen.

  Med hjälp av en infraröd sond ser den hur stressad personen är.

  Bakterierna ges sedan i form av lavemang eller via en sond som passerar matstrupen.

  Bebisen får mjölken via sond eller med sked och kopp.

  Den sond med vilken dikten närmade sig de djupare skikten i människosjälen och dess avgrunder var ofta mer framgångsrik än de verktyg naturvetenskapen hade till hands.

  Här är en transceiver från Pieps och en hopfällbar digital sond från samma tillverkare.

  Samtidigt som läkarna på en privatklinik i Norditalien har stängt av den sond som matar henne på konstgjord väg så demonstrerar Italien.

  Om du inte får sond kommer du att fortsätta att få mat och dryck i vrångstrupen och att få lunginflammation om och om igen.

 2. Men på vägen upp gick något fel och tre av de fyra styrmotorerna som skulle se till så att en sond sedan kunde docka med rymdstationen vägrade först att fungera.

  Det är den amerikanska rymdstyrelsen Nasas sond Mars Reconnaissance Orbiter som skickat tillbaka de bilder som nu ger ytterligare ett indicium på att det kan finnas vatten i flytande form på Mars.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för sond

 1. sond, Swalin 1847 = danska, nyhögtyska sonde, av franska sonde detsamma, sänkbly = spanska sonda; jämte sondera, 1630-t. och så vidare, alltifrån denna tid vanligt i betydelse 'höra eller känna sig för hos', t. ex. A. Oxenstierna 1647: 'sondera din Swärmoder' - nyhögtyska sondier en, av franska sönder; sannolikt av latin snbnndäre, dyka ned, till snb-, under, o. linda, våg (jämför vatten); substantiv är i så fall bildat av verbet. Knappast däremot till anglosaxiska sundline, lodlina (engelska sounding-line), till sund 1.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Ingeborg

  Fornnordiskt namn som består av gudanamnet Ing och betydelseelementet beskydd: skyddad av guden Ing.

  Borghild

  Norskt namn som består av betydelseelementen beskydd och kamp.

  Mest sökta

   Hur böjs sond?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen sondsondensondersonderna
   genitiven sondssondenssonderssondernas