/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder slusstrappa?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

slusstrappa är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet slusstrappa?

  1. Ryskt fartyg läckte olja i slusstrappa Trollhättan: Ett ryskägt och bekvämlighetsflaggat fartyg började läcka olja i Trollhättans slusstrappa på väg ut i Vänern.
  2. Bergs slussar består av en slusstrappa och två dubbelslussar.
  3. En slusstrappa diskuterades men förkastades främst på grund av bristen på en lämplig plats samt den vattenförlust som en kontinuerlig slusstrappa skulle innebära.
  4. Med sina fem slussar är det Göta kanals brantaste och näst största slusstrappa.
  5. I Borenshult finns en slusstrappa med fem slussar som leder Göta Kanal ut i sjön Boren.
  6. Hovetorps slussar är Kinda kanals största slusstrappa med fyra slussar och en total höjdskillnad på 15,8 m.
  7. En slusstrappa kommer att vara belägen vid Stilla havs-sidan sydväst om de befintliga slussarna vid Miraflores.
  8. En extra säkerhet emot detta är att fördubbla portarna i båda ändarna av den övre slusskammaren i varje slusstrappa, varför finns det fyra portar i varje slusstrappa som skulle behöva sättas ur spel för att göra det möjligt för vattnet att passera nedströms.
  9. Lyftverket ersatte en tidigare slusstrappa med fyra kammare, som det normalt tog en och en halv timma att slussas igenom.
  10. Varje slusskammare försörjs av tre vattenbesparande bassänger med olika vattennivå, vilket innebär totalt nio bassänger per slusstrappa, 18 bassänger sammanlagt.
  11. Båtlyften har en lyfthöjd på 36 meter, tog sju år att bygga och ersatte 1934 en tidigare slusstrappa med 4 slussar.
  12. Utbyggnadsplanen när det gäller slussarna består i att lägga till en tredje slusstrappa i tre steg i var ände av kanalen.
  13. När vattenvägen mellan Berlin och Szczecin (dåvarande Stettin) invigdes den 17 juni 1914 fanns på denna plats en slusstrappa som innehöll fyra slusskammare.
  14. Den första lösningen var att bygga en slusstrappa med 17 slussar, för att klara en höjdskillnad på 44,45 meter över en sträcka på 4 kilometer.
  15. I anslutning till kanalerna finns bland annat en slusstrappa med 17 steg i Grand Union Canal vid Rothersthorpe, ett kanalmuseum i Stoke Bruerne, och en tunnel vid Blisworth.
  16. Varje slusstrappa ska få nio stycken vattenbassänger (tre per slusskammare), och varje bassäng blir då cirka 70 meter (230 fot) bred, längden blir 430 meter (1 410 fot) och djupet hamnar på 5,5 meter (18 fot).
  17. Slussportarna i de separata kamrarna i varje slusstrappa måste hålla emot en ansenlig mängd vatten och måste vara både starka och tillförlitliga nog att stå emot olyckor, eftersom fel i en port skulle kunna orsaka en katastrofal översvämning nedströms.
  18. Intill slusstrappan finns en hamn för fritidsbåtar.
  19. Museet ligger vid krönet av slusstrappan till Trollhätte kanal.
  20. Den andra slusstrappan ska ligga öster om de befintliga trapporna vid Gatun på Atlantsidan.
  21. I samband med händelsen stängdes slusstrappan av i 20 timmar, vilket drabbade tre handelsfartyg och flera fritidsbåtar.
  22. Byggandet av den nya slusstrappan med anslutande kanaler är planerad att pågå mellan sju och åtta år.
  23. Bygget av lyftverket, som skulle ersätta slusstrappan, pågick mellan 1927 och 1934 och lyftverket invigdes den 21 mars 1934.
  24. Förutom slusstrappan vid Niegripp och Hohenwarte vid Magdeburgs kanalbro finns det två äldre slussar i var ände av den övre kanalsträckan.
  25. Mellan Carl Johans slussar och Oscarsslussen ligger en konstgjord bassäng som förutom att fylla funktionen att förse slusstrappan med vatten, även fungerar som gästhamn.
  26. Grundarbetet började hösten 2006, mellan lyftverket och den gamla slusstrappan, med att riva den lägsta slussen och den första grundstenen lades den 23 mars 2009 av den dåvarande transportministern Matthias Platzeck.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-16

 • Brynolf
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen brynja och ulv.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs slusstrappa?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en slusstrappa slusstrappan slusstrappor slusstrapporna
genitiv en slusstrappas slusstrappans slusstrappors slusstrappornas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt