Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till slyngel

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?
Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet slyngel?

 1. Han framstod som den vanlige svensken som angripits av en ovanligt aggressiv och hänsynslös slyngel som inte skydde några medel för att diskreditera honom.

  Men de meddelade mig också att de premier som staden Marseille en tid lämnade råttjägarna har slopats sedan en sympatisk slyngel kom på idén att uppföda råttor i en vagn för att därefter avliva dem medels karbidångor varpå han levererade hela lastbilar döda råttor till de förfärade tjänstemännen på rådhuset.

  Det var allmänt bekant att hon en gång sagt åt en knivförsedd slyngel att om det stod i hennes makt att få honom piskad offentligt så skulle hon göra det.

  Han har gått från storsnusande slyngel till handelsresande i åsikter och italiensk pasta.

  Man känner sig inte som en slyngel längre.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för slyngel

 1. slyngel, Serenius 1734 (1613: slingel) = norsk-danska, från ty.; jämför medellågtyska slungel, äldre nyhögtyska schlüngel (nyhögtyska schlingel); besläktat med urgermanska *slingwan, slingra sig och dylikt (= slunga 1), o. *slangwian (= slänga). Grundbetydelse kan vara 'en som smyger, kryper eller dylikt' eller snarare 'som driver omkring, slår dank', jämför nyhögtyska schlingeln i denna senare betydelse o. de nordiska parallellerna under slänga 2. — Slyngelår, Dalin 1738, efter lågtyska slūngeljâr.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Inget namn

  Mest sökta

   Hur böjs slyngel?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen slyngelslyngelnslynglarslynglarna
   genitiven slyngelsslyngelnsslynglarsslynglarnas