/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder slyngel?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

slyngel i sammansättningar

/1004363/HBSynonymerMobilMid
Nyhet

slyngel i ordbok från 1870

Är jolm en synonym till lank?

Hur används ordet slyngel?

  1. Han framstod som den vanlige svensken som angripits av en ovanligt aggressiv och hänsynslös slyngel som inte skydde några medel för att diskreditera honom.
  2. Men de meddelade mig också att de premier som staden Marseille en tid lämnade råttjägarna har slopats sedan en sympatisk slyngel kom på idén att uppföda råttor i en vagn för att därefter avliva dem medels karbidångor varpå han levererade hela lastbilar döda råttor till de förfärade tjänstemännen på rådhuset.
  3. Det var allmänt bekant att hon en gång sagt åt en knivförsedd slyngel att om det stod i hennes makt att få honom piskad offentligt så skulle hon göra det.
  4. Han har gått från storsnusande slyngel till handelsresande i åsikter och italiensk pasta.
  5. Man känner sig inte som en slyngel längre.
  6. Medan Robert Gustafsson kastade sig över chansen att gestalta Rain Man var det inte lika självklart för Jonas Karlsson och tacka ja till att spela den unikt begåvade mannens slyngel till bror.
  7. Jag tänker mig att förövaren är en bortskämd slyngel som inte förmår uppskatta att han bor i ett land med yttrandefrihet.
  8. Så länge texterna passar Ugglas sätt att sjunga som en retfull slyngel fungerar det.
  9. Han spelade huvudperson, huvudpersonens bäste kompis (sidekick), slyngel, eller stod för det komiska inslaget i allvarligare filmer.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Hur böjs slyngel?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en slyngel slyngeln slynglar slynglarna
genitiv en slyngels slyngelns slynglars slynglarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
Nyhet

Historik för slyngel

 • slyngel, Serenius 1734 (1613: slingel) = norsk-danska, från ty.; jämför medellågtyska slungel, äldre nyhögtyska schlüngel (nyhögtyska schlingel); besläktat med urgermanska *slingwan, slingra sig och dylikt (= slunga 1), o. *slangwian (= slänga). Grundbetydelse kan vara 'en som smyger, kryper eller dylikt' eller snarare 'som driver omkring, slår dank', jämför nyhögtyska schlingeln i denna senare betydelse o. de nordiska parallellerna under slänga 2. — Slyngelår, Dalin 1738, efter lågtyska slūngeljâr.

Dagens namnsdag 2022-07-06

 • Esaias
  Grekisk variant av ett hebreiskt namn med betydelsen Jahve är hjälp eller Herren hjälper.
 • Jessika
  Hebreiskt namn som betyder Herren skyddar.
 • Besläktade namn: Esa, Esse

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2