Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder smuts?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet smuts?

 1. Den som är rädd för smuts gör bäst i att tvätta händerna efter att ha betalat med kontanter.

  Jag har förlorat min son och nu tvingas jag se på när de kastar smuts på honom i rättssalen och på tv.

  En låssmed som kört ända från Göteborg kunde senare konstatera att skåpets elektroniskt styrda låsmekanism slagits ut av damm och smuts i lokalen.

  Så länge maten placeras i en vakuumpåse eller lufttät behållare kommer den inte att komma i kontakt med diskmedlet eller smuts från disken.

  Tre ledande socialdemokratiska politiker i Stockholms läns landsting tog i går upp frågan om smuts på sjukhus.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

smuts i ordbok från 1870

Källa: "Svenska språkets synonymer" av A.F. Dalin. Utgiven 1870.
Vissa ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media.

Historik för smuts

 1. smuts, 1728 = danska smuds, från nyhögtyska schmulz, av medelhögtyska smuz, motsvarande engelska smul, jämför medelengelska smotlen, smuleren, smutsa, ävensom, med -dd-, medellågtyska smud-den, smutsa, holländska smodderen, nyhögtyska schmud-deln, medelengelska smudderen; iterativ- eller intensivbildningar med inom dylika slags ordgrupper vanlig formväxling (ord med Z- o. r-avledn. o. med förlängning av stamkonsonanten ävensom växling av media o. tennis), jämför t. ex. under de möjligen besläktat modd o. mudder.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Maj

  Kortform av Maja, som är en smekform av det hebreiska namnet Maria. Även efter månadsnamnet maj, från den romerska växtlighetsgudinnan Maja.

  Majken

  Tysk diminutivform av det hebreiska namnet Maria: lilla Maria.

  Besläktade namn: May

  Mest sökta

   Hur böjs smuts?

   substantiv
   singular
   obestämd formbestämd form
   nominativen smutssmutsen
   genitiven smutssmutsens