/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder snedsegel?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

snedsegel är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet snedsegel?

  1. Stag-och snedsegel med lösa skot och snedsegel med skotpunkt rakt akter om seglets främre kant (det vanliga) fladdrar också i vindögat.
  2. De olika seglen delas in i två huvudgrupper: råsegel och snedsegel.
  3. Stagseglen kunde betraktas som snedsegel, men uppfattas ofta inte som sådana.
  4. Loggertsegel är ett fyrkantigt snedsegel med en snedställd rå längs seglets överkant.
  5. På råsegelriggade fartyg brassar man om seglen i situationer där man skulle skota om en farkost med snedsegel.
  6. I kustfart, där fartygen är mindre och kryssningsegenskaperna viktiga, kom råseglen så småningom att ersättas med olika typers snedsegel.
  7. Mesansegel eller mesan är ett snedsegel som sitter på baksidan av den aktre masten på en segelfarkost med två eller flera master.
  8. Exempel på fartygstyper med råsegel är vikingaskepp (ett råsegel), galeon (8-10 segel) och fullriggare (oftast mer än tjugo segel, också snedsegel).
  9. Däremot är de sämre i medvind, varför fartyg för oceanfart sällan var snedseglare, termen för ett fartyg som i huvudsak förde snedsegel.
  10. Bommen är en stång (rundhult), fäst vid masten på en båt, vid vilken nedre kanten (underliket eller bomliket) av ett snedsegel (eller seglets skothorn) fästs.
  11. I hård vind kan det vara besvärligt att genomföra en kontrollerad gipp om båten har stora snedsegel satta, medan en undanvindsvändning är odramatisk med råsegelriggade farkoster.
  12. På råriggade fartyg var stormseglen ofta snedsegel: stormmesan (ett mindre mesansegel), apa (antingen stagapa, d.v.s. mesanstagsegel, eller gaffelapa, ett gaffelsegel på samma plats ; man kan också föra ett triangelformat segel på gaffelseglets plats), stagfock med flera.
  13. Bland repen kan nämnas skot, brassar och toppläntor för justering av seglens och rårnas vinkel, gårdingar och gigtåg för samlande av seglen då de skall revas eller bärgas och fall för lyftande av snedsegel och vissa rår.
  14. Då man vill gå " nära vinden" (med vinden snett förifrån) skall man brassa bidevind vilket innebär att rårna står nästan långskepps, alltså för de nedre rårnas del i motsvarande vinkel som bommen på snedsegel, så att fartyget kan segla nära vinden.
  15. På medeltiden användes råsegel i Norden också på mindre båtar (i den mån de hade segel), men råseglen ersattes under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet på de flesta fartygstyper av snedsegel, som på kryss är mer effektiva och lätthanterade.
  16. Storsegel och fock på en typisk modern segelbåt är snedsegel (bermudarigg med bermudasegel respektive stagsegel), liksom stagseglen och mesanen på råseglare, spri-, gaffel-och loggertseglen på nordeuropeiska allmogebåtar samt latinseglen vanliga i medelhavsområdet och kring Indiska oceanen, för att nämna några vanliga typer.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-18

 • Ellen
  Dansk form av namnet Elin, från det grekiska namnet Helena: fackla. Även en engelsk variant av det grekiska namnet Eleonora: barmhärtig.
 • Lena
  Svensk variant av det hebreiska namnet Magdalena, kvinna från Magdala, och det grekiska namnet Helena, fackla.
 • Besläktade namn: Lene, Lenita

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs snedsegel?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett snedsegel snedseglet snedsegel snedseglen
genitiv ett snedsegels snedseglets snedsegels snedseglens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt