Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder snok?

  1. individ av en överfamilj ormar (hit hör 80% av världens ormarter, bland annat huggormar);
   (speciellt) individ av familjen egentliga snokar, främst arten vanlig snok, den ena av de två svenska arterna i familjen (den andra är hasselsnok)
   || -en;
   -ar
  1. en som snokar: tullsnok || -en;
   -ar

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Hur används ordet snok?

 1. Ormen visade sig dock vara en inhemsk svart snok som på okänt sätt tagit sig in i varuhuset.

  Hellre beställa en portion av den kinesiska rätten wokad snok än att riskera att anklagas för att inte vara autentisk.

  Han vill vara både en snok och ett bi.

  Han berättar om en gång då han hade en boa runt halsen och en liten gul snok innanför glasögonen.

  Vi vandrade genom fjällandskapet och kungen fick nästan klappa en snok som zoologen Claes Andrén betecknade som den fjärde ormsorten i landet.

  En person upptäcker att en snok ligger hoprullad under en bokhylla i lägenheten och lyckas med konststycket att själv fösa ut ormen.

 2. Man kan inte se någon som helst släktskap med en snok där han sitter på sitt vita fårskinn som en skär ängel på ett moln.

 3. Även om den säkert blivit bättre om Madonna sjungit mindre genom sin piercade snok och mer genom munnen.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Historik för snok

 1. snok, fornsvenska snöker = danska snog; avljuds-form till fornisländska o. fornnorska sndkr (jämför dock nedan) o. till medellågtyska snake (nyhögtyska schnake), anglosaxiska snaca (engelska snake), till urgermanska *snakan, krypa, i fornhögtyska snahhan; växelform till *sne^-,, *snag- i snigel. Jämför norska snök, igeL Formellt möjligt, men mindre troligt är, att ordet är en rr-stam, urnordiska *snäkiiK, som i östnord, språk utvecklats till snök-; jämför Kock hos Olson Appell, substantiv s. 554. - I svenska dialekt även tomtorm. Om likbetyd, svenska dialekt ringorm se under ring.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Eskil

  Nordiskt namn som är sammansatt av betydelseelementen gud och kittel (hjälm).

  Besläktade namn: Esko

  Mest sökta

   Hur böjs snok?

   substantiv
   singularplural
   obestämd formbestämd formobestämd formbestämd form
   nominativen snoksnokensnokarsnokarna
   genitiven snokssnokenssnokarssnokarnas