/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till socken

Hur upplevde du uppläsningen av socken?

eller

Vad betyder socken?

  1. (förr) församling eller landskommun || socknen;
   socknar

Hur uttalas socken?

  1. [kort o]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid
Nyhet

socken i ordbok från 1870

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet socken?

  1. Hon reagerade även starkt när hon fick höra att tolv kvinnor från Åls socken i Dalarna hade blivit beskyllda för trolldom.
  2. Genom utbyggnaden av en järnväg över Markim socken till Arlanda skulle vi och kommande generationer gå miste om ett kulturhistoriskt riksintresse med världsarvskvalitet.
  3. Om inte en man i Ragunda socken tog hemligheten med sig i graven.
  4. Staffan Laurin köpte gården Isums i Atlingbo socken på västra Gotland när han var endast nitton år.
  5. Att vänta in varje socken är att spänna hästen för vagnen.
  6. Som Westin noterat saknas det till exempel ett brev ställt till invånarna i länet av det slag som finns bevarat för Åtvids socken i Östergötland som hon fick samtidigt.
  7. Från projektets sida hade man dock diskussioner med en förening i Forshälla om att Forshälla socken eventuellt kunde utgöra ett eget närdemokratiområde.
  8. Begreppet socken används flitigt av intervjupersonerna och är en del av deras språkbruk.
  9. Dagny resonerar innan nedläggningen: Vi har trott att för oss som tillhör Torpa socken är det Hestraskolan som kommer att gälla.
  10. Daniel bor i Asby socken och beskriver samhällsföreningarnas arbete för bygden: Det är mycket små falanger här ute.
/1004363/HBSynonymerMobilBot
Nyhet

Historik för socken

 • socken, fornsvenska sokn detsamma, även: lagsökning, sökande (jämför hem-, laghsokri) = fornisländska o. fornnorska sokn, socken, samling människor, angrepp, sökande, danska sogn, socken, motsvarande gotiska sökns o. sökeins, undersökning (m. m.), fornhögtyska snohni detsamma, anglosaxiska söcn, undersökning, angrepp, rättsområde (engelska soke, soc, rättskipning), av urgermanska *sökini- o. *sökni-, egentligen: sökande, till urgermanska *sökian = söka; alltså (i svenska) egentligen: sammanfattning av personer som söka till samma kyrka (jämför äldre nysvenska sökia til kyrkan 1593, fornsvenska thing sökia osv.), o. med samma utveckling från verbalsubstantiv som församling i betydelse 'socken'. Jämför till betydelse i viss mån det likbetyd, italienska pieve, av latin plebem, ackus. singular till plebs, folk. — I västra o. södra Sverige ofta med å-ljud, beroende på tidigare vokalförkortning än i de former, som ligga till grund för uttalet med slutet o; jämför t. ex. tomt o. tomte. — In-, utsocknes, 1791: ut- och insockenes (där sannolikt att fatta som genitiv plur.), utvidgning med den vanliga adverbän-delsen -s (i inrikes och så vidare) av äldre svenska in-sockne, 1719, Lind 1749, av fornsvenska *in-, ulsokna, av genitiv singular sokna(r) till sokn, med försvagning av a till e i svagtonig ställning.

Dagens namnsdag 2022-08-16

 • Brynolf
  Nordiskt namn som består av betydelseelementen brynja och ulv.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs socken?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en socken socknen socknar socknarna
genitiv en sockens socknens socknars socknarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt