Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Svenska Synonymer
Välj en ordbok


Synonymer till som

Vill du föreslå ett nytt ord eller rapportera ett fel?

Vad betyder som?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

Mer innehåll nedan
Fortsätt scrolla

Hur används ordet som?

pron.

 1. Resultaten presenterades i den vetenskapliga tidskriften Plos One som är baserad i San Fransisco.

  Han berättar också om en kollega som utsatts för flera rån.

  Det finns tusentals homosexuella i Iran som tror på sin religion.

  Sedan tidigare är det känt att många gratisappar drar mer batteri än de som kostar pengar.

  Ett förslag som inte får omedelbart grönt ljus av de politiska partierna.

  Det är dags att gå från ord till handling när det gäller kommunala särkrav som fördyrar byggandet och samtidigt skapa ett modernt regelverk för överklaganden.

  Särskilt inte som de är så behändiga i pocket: ett mästerverk som man kan slänga ner i ryggsäcken och behandla lite hur som helst.

konj.

 1. Det är hjärtskärande och orättfärdigt som USA behandlar dessa människor.

  Hennes perfekta liv framstår snarare som alltmer platt och irrelevant i takt med att de övriga rollfigurerna växer.

adv.

 1. Nu gör du precis som jag har sagt.

Not: Ordklasser och siffror hänvisar till synonymordboken överst. Exempelmeningarna kommer i huvudsak från svenska dagstidningar, tidskrifter, romaner, wikipedia och SVT.

Historik för som

 1. som, adverb, kon j. o. relät, pron., fornsvenska som, sum = danska so/7?; yngre fornnorska sum o. norska som från svenska eller da.; av sem (= runsvenska sim, fornisländska o. fornnorska sem) i obetonad stavelse (Kock Sverige ljudhist. 1: 128 med flera) = urindoeuropeiska sem i t. ex. sanskrit sam, en, och så vidare (se sam-), avljudsform (liksom somlig, somma, somt) till fornsaxiska, fornhögtyska sama, samo, så, likaså, o. medelhögtyska same so, liksom, som (jämför nyhögtyska gleichsam), ävensom samma, samman och så vidare Alltså egentligen: på samma sätt. I fornisländska o. fornnorska är sem ännu i den poet. Eddan uteslutande jämförande partikel. - Enligt Falk-Torp o. Torp Etym. ordb. har sem i sin tur uppkommit genom ljudförsvagning av sam-; ovisst. — Utvecklingen sum till som har försiggått i obetonad ställning; jämför om. — Ordet har som relät. konj. undanträngt det äldre nordiska es, er (fornsvenska wr), liksom så många ord med dylik funktion av demonstrativt ursprung.

Not: Texten bygger på "Svensk etymologisk ordbok" av Elof Hellquist. Utgiven 1922. Ändringar har gjorts för denna digitala utgåva av Sinovum Media. Fel förekommer på grund av maskinell inläsning av texten.

Rösta på användares bidrag

Är hinta en bra synonym till ordet tipsa?

Här kan du rösta på bidrag från andra användare. Dina röster hjälper oss att avgöra vilka bidrag som ska läggas till i ordboken.

Du kan ge bidraget en positiv, negativ eller blank röst. Du kan rösta på så många bidrag du vill. När du har röstat på ett bidrag kommer du automatiskt att få ett nytt bidrag att rösta på. Om det inte finns några fler bidrag att rösta på försvinner den här rutan.

Tack för att du hjälper oss att göra vår levande ordbok bättre!

Mina sökningar

  Dagens namnsdag

  Artur

  Engelskt namn med keltiskt ursprung, betyder eventuellt stark som en björn. Även en kortform av det latinska Artorius.

  Douglas

  Keltiskt namn som betyder mörkt vatten.

  Besläktade namn: Arto

  Hur böjs som?

  adverb
  oböjligtsom