/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder spektroskop?

Hur uttalas spektroskop?

  1. [-skå:p]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Liknande ord till spektroskop

spektroskop är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet spektroskop?

  1. Tillsammans med Gustav Robert Kirchhoff utvecklade han en metod att med hjälp av ett spektroskop karakterisera olika ämnen med ledning av det ljus de utsänder vid upphettning.
  2. Sett i starkt ljus genom ett spektroskop uppvisar almandin tre absorptionsband.
  3. Efter att ha läst en artikel i tidskriften Good Words konstruerade hon även ett spektroskop.
  4. Nedslaget observerades också med kameror och spektroskop från ESA:s Rosettasond, som då befann sig ungefär 80 miljoner km från kometen.
  5. Han konstruerade ett spektroskop, ett instrument för bestämmande av stjärnornas färg och ljusstyrka, en registreringsmikrometer, ett polariserande okular för solobservationer med mera.
  6. Med hjälp av spektroskop kommer man ganska snart att kunna slå fast om Proxima b har vatten och en atmosfär — två andra huvudförutsättningar för att liv ska uppstå.
  7. I ett absorptionsspektrum erhållet med ett spektroskop syns (vid starkt reflekterat ljus) en linje vid 432 nanometer och ett svagt band vid 460 nanometer.
  8. Sorby ägnade sig uteslutande åt vetenskapliga forskningar, grundlade den mikroskopiska undersökningen av mineral och bergarter, införde spektralanalysens användning på mikroskopiska föremål samt konstruerade ett spektroskop för undersökning av färgade fluida.
  9. Det utstrålade ljuset har väldigt specifika våglängder, vilka i ett spektroskop syns som ämnets emissionslinjer och gör att fenomenet kan användas för att beräkna vilka ämnen ett visst prov består av.
  10. Stora framsteg inom astronomin kom i samband med introduktionen av ny teknologi, inte minst spektroskopet och fotografin.
  11. Arbetet med spektroskopet ledde så småningom till att hon mötte astronomen William Huggins, berömd för sina spektroskopiska studier av stjärnorna.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-09

 • Roland
  Tyskt namn som består av betydelseelementen ära och land: ärans land eller landets ära.

Hur böjs spektroskop?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett spektroskop spektroskopet spektroskop spektroskopen
genitiv ett spektroskops spektroskopets spektroskops spektroskopens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2