/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder spetsbåge?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

spetsbåge i sammansättningar

spetsbåge är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet spetsbåge?

  1. Från ett blött koppartak över portens mossiga spetsbåge släppte en trasig stupränna stötvisa portioner vatten.
  2. På längans östra gavel finns en gotisk spetsbåge runt ett igensatt fönster.
  3. Triumfbågen är stor och har en antydan till spetsbåge.
  4. Det är en nygotisk konstruktion, en stilisering av två balettdansörers dans som resulterat i en spetsbåge.
  5. Porten hör till den militära gotiska arkitekturen, porten har en spetsbåge, två vakttorn och ett skyddsvärn med krenelering.
  6. Fasaden uppdelades i två partier som delades av med en spetsbåge, vilken kröntes av en skulptur föreställande Sankta Cecilia.
  7. Men på 1300-talsklockan finns en bild som föreställer en figur, troligen en biskop, som är placerad under en spetsbåge.
  8. En spetsbåge är en båge som består av två cirkelsegment som möts i båghjässan så att där bildas en spets.
  9. När medelpunkterna läggs utanför anfangen benämns bågen hög spetsbåge eller lansettbåge, och om medelpunkterna läggs på bågens baslinje kallas spetsbågen tryckt.
  10. Portalen, med sin spetsbåge och tre skulpturer med gotiska tak och grundarnas sköldar, monterades ned och fördes till (Arkitekturskolan i Madrid).
  11. Fönsterna i de två översta våningarna binds samman av en större insjunken spetsbåge, vari andra våningens stickbågiga fönster och tredje våningens spetsbågiga fönster inryms gemensamt.
  12. Ordet används också ofta om det av en rundbåge eller en spetsbåge infattade fältet i de romanska och de gotiska kyrkornas portaler ovanför den rakslutna dörröppningen, i vilket fält ofta finns bilder.
  13. Vissa arkitekter hyste en förkärlek för den gotiska spetsbågen och skulpterade ornament.
  14. Skulpturen ovanför spetsbågen föreställande sankt Blasius är ett verk av Ivan Meštrović.
  15. Den vanliga, liksidiga spetsbågen konstrueras så att cirkelsegmentens medelpunkter ligger i motstående anfang.
  16. I en nisch ovanför spetsbågen står en skulptur av Dubrovniks skyddshelgon Sankt Blasius.
  17. Den gotiska arkitekturen använde sig av tre sammanhängande konstruktiva principer för att lösa problemet: ribbvalvet, spetsbågen och strävpelaren.
  18. Den gotiska arkitekturen använde sig av tre sammanhängande konstruktions-principer för att lösa problemet: det fyrdelade kryssribbvalvet, spetsbågen och strävpelaren.
  19. En inte helt ideal form ur konstruktiv synpunkt -den senare gotiska spetsbågen svarar bättre mot de krafter som verkar på bågen.
  20. När medelpunkterna läggs utanför anfangen benämns bågen hög spetsbåge eller lansettbåge, och om medelpunkterna läggs på bågens baslinje kallas spetsbågen tryckt.
  21. Denna stil är ännu bevarad i koret, men har för övrigt efter hand ersatts av spetsbågen, varjämte flera kapell tillbyggts i mycket avvikande stilarter.
  22. I normandiskt stilområde gjorde sig tidigt en förkärlek för spetsiga former gällande, och spetsbågen infördes tidigt, utan att det romanska systemet i högre grad förändrades i övrigt.
  23. Knippelarna utgör naturliga fortsättningar på ribborna i valvet ; spetsbågen hänger samman med de konstruktiva formerna och skrevs ofta in i höga gavlar som direkt avspeglades i takets lutning.
  24. Överst ovanför spetsbågen finns ett spetsigt gavelfält med ett stort skulpterat och delvis förgyllt änglahuvud och däröver en delvis förgylld gavellist som högst upp kröns av en förgylld kula i trä.
  25. Genom att brottet mellan valvets horisontella krafter och den vertikala muren inte längre blev så markant kunde man ersätta den tidigare rundbågen med spetsbågen som lättare kunde anpassas till olika spännvidder.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-14

 • Uno
  Antingen ett italienskt namn med betydelsen den ende eller en latiniserad form av det nordiska namnet Une: trivas eller vara nöjd.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs spetsbåge?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en spetsbåge spetsbågen spetsbågar spetsbågarna
genitiv en spetsbåges spetsbågens spetsbågars spetsbågarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt