/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder spiritualistisk?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet spiritualistisk?

  1. Dop och nattvard förkastades med spiritualistisk motivering.
  2. De träffades när han var inbjuden till en spiritualistisk förening för att visa sin förmåga att gå i trans.
  3. Han kritiserade grundligt materialismen och agnosticismen och sökte lägga grunden till en spiritualistisk och teistisk filosofi.
  4. Hans konst består av skulpturer ofta med de svenska domesticerade djuren, reliefer, teckningar och målningar med en andlig spiritualistisk grund.
  5. Ett antal människor, främst på de södra och östra öarna utövar obeah, en spiritualistisk religion som bär likheter med voodoo.
  6. Stödd på fysiologin och biologins arbetsresultat grundade Durand de Gros en spiritualistisk monadlära, enligt vilken tillvaron tänktes vara uppbyggd av växelverkande andliga kraftcentra.
  7. Keel menar med att en icke-mänsklig eller spiritualistisk intelligent källa har påverkat händelser över en lång tidsperiod i syfte att propagera och förstärka vissa uppfattningar.
  8. " I likhet med denne ", fortsätter Ruin, " stannar han vid en empiriskt rikligt orienterad, men samtidigt i spiritualistisk riktning metafysiskt fördjupad världsåskådning, som gör bestämd front mot positivismens flacka sinnliga aspekt och agnostiska tendenser.
  9. Påverkad av Félix Ravaisson-Mollien och Maine de Biran i kunskapsteoretiskt respektive metafysiskt avseende, utbildade Lachelier en filosofisk lära, som han kallade spiritualistisk realism, vilken blev av betydelse för tänkare som Henri Bergson och Émile Boutroux.
  10. Hans dikter fylls av spiritualistiska stämningar.
  11. Storseanser arrangeras i Sverige till exempel av spiritualistiska föreningar.
  12. Han hittade sina offer på spiritualistiska center i Västerås och Karlstad.
  13. Sällskapet Sanningssökarna, grundad som Frenologiska Sällskapet 1904, är Sveriges äldsta spiritualistiska rörelse.
  14. Manikeiskt färgade riktningar förde antinomismen in i medeltiden, och den vann en avsevärd utbredning bland dess spiritualistiska sekter.
  15. Medan den schweiziska anabaptismen under 1500-talet utmärktes av biblicism, var den sydtyska mer påverkat av spiritualistiska idéer.
  16. I Sverige kom spiritualistiska möten från 1950-talet och framåt att likna gudstjänster, med altare, kristna böner och kristen psalmsång.
  17. Spiritualisterna har sedan länge haft egna kyrkor och församlingar i Danmark och Storbritannien och 2005 grundades Sveriges spiritualistiska kyrka i Göteborg.
  18. Förutom synkretismen av dessa olika afrikanska traditioner, ingår många delar av nya världens religioner som inhemska amerikanska, europeiska, kardecistiska, spiritualistiska, kristna, islamiska, judiska, hinduiska och buddhistiska traditioner.
  19. Woodhull kom från enkla förhållanden men gjorde sig en förmögenhet genom att verka som medium och syssla med magnetterapi innan hon gick med i den spiritualistiska rörelsen på 1870-talet.
  20. Bouillier, som vid sin död var professor i filosofi vid universitetet i sin hemstad, tidigare en tid direktör för normalskolan i Paris, tillhörde den spiritualistiska skola, som Cousin grundade i Frankrike.
  21. Victor Cousin hade tidigare föreslagit detta ämne och avsåg då endast att framkalla en undersökning om den stora stagiritens metafysik, men Ravaisson-Mollien tolkade den så att den samtidigt lämnade ett stöd för de spiritualistiska åsikterna.
  22. Medan Sällskapet Sanningssökarna och Sveriges spiritualistiska kyrka inte använder beteckningen " spiritism", och uttryckligen tar avstånd från ordet, används ordet " spiritism" dock ofta bland spiritister med spansk-eller portugisisktalande rötter, vars antal har vuxit i Sverige under de senaste decennierna.
  23. Franchi, som var en ivrig och skarp polemiker och ledar för den kamplystna tidskriften La ragione, bekämpade de spiritualistiska lärorna i verk som La filosofia delle scuole italiane (1852-53) och La religione del secolo XIX (1853), samt i Il razionalismo del popolo (1856) den positiva religionen.
  24. Bland dessa reformer fanns bland annat grundandet av prästseminarier för att utbilda präster i kyrkans andliga liv och teologiska tradition, omvandlingen av det kristna livet genom att återföra de andliga ordnarna till sin teologiska grund och nya andliga rörelser som fokuserade på ett liv i bön och en personlig relation med Kristus, inklusive de spanska mystikerna och den franska spiritualistiska skolan.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-19

 • Magnus
  Latinskt namn som betyder den store.
 • Måns
  Svensk variant av det latinska namnet Magnus: den store.
 • Besläktade namn: Mogens

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs spiritualistisk?

adjektiv
positiv en spiritualistisk
ett spiritualistiskt
den|det|de spiritualistiska
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt