/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder språksociologi?

Hur uttalas språksociologi?

  1. [-lågi:]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

språksociologi är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet språksociologi?

  1. I Sverige finns få framträdande språksociologer, men Jan Einarsson bör nämnas som författare till den första grundboken i språksociologi (Språksociologi 2004).
  2. Strömquist har varit redaktör för flera språkböcker, bl.a. om språksociologi.
  3. Där finns beröringspunkter med kontrastiv lingvistik (synkron jämförande språkforskning), men också med språksociologi, språkplanering och språkpolitik.
  4. Språkkonsultprogrammet innebär omfattande teori och färdighetsträning i bland annat textanalys, skriftlig och muntlig framställning, språkvård och språkplanering, språkpsykologi, språksociologi, grammatik och kommunikationshistoria.
  5. Nynorsk, 1990 ; Hallingmålet, 1977), språksociologi(Mål og miljø, 1982 ; 3 utg. 1991) och biografier över förgrundsfigurerna inom den norska språkstriden(For Noreg og Ivar Aasen.
  6. Realia är en term som används främst inom språkundervisning för att beteckna den av språkinlärningen som har med språkets kontext att göra, det vill säga sådana saker som språksociologi, vardagen för språkets brukare, litteraturhistoria på språket samt för döda språk, den del av historien då språket levde.
  7. Ackommodation avser inom språksociologin en anpassning (till andra förhållanden).
  8. De teoretiska förklaringar som kan förklara hur och varför lösningsfokuserade dialoger leder till förändringar finns främst inom socialkonstruktionistisk teori och språksociologin.
  9. Inom språksociologin definieras kodväxling som tvåspråkiga eller bidialektala personers växelvisa användande av mer än ett språk eller mer än en språkvarietet under ett och samma samtal.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-14

 • Uno
  Antingen ett italienskt namn med betydelsen den ende eller en latiniserad form av det nordiska namnet Une: trivas eller vara nöjd.

Hur böjs språksociologi?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en språksociologi språksociologin
genitiv en språksociologis språksociologins
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt