/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder statik?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

statik i sammansättningar

Är finns överallt en synonym till ubikvitär?

Hur används ordet statik?

  1. De ledande indexen steg under hela dagen och lyfte rejält efter oväntat stark statik över den amerikanska husförsäljningen i mars.
  2. Det visar statik från Folkhälsoinstitutet och CAN.
  3. Men den här typen av statik måste tas med stor försiktighet, menar Jan Nilsson.
  4. Det är även vanligt förekommande att statik betraktas som ett specialfall av dynamik.
  5. Enligt officiell statik hade mordfrekvensen i september ökat nästan 18 procent i Rio jämfört med samma period året före.
  6. Klassisk mekanik brukar indelas i statik, som behandlar kroppar i vila, och dynamik, som behandlar kroppar i rörelse.
  7. Ämnesområdet är således även en del av mekaniken, och kan sägas utgöra statik och hållfasthetslära tillämpat på det byggnadstekniska området.
  8. Han skrev senare grundläggande arbeten om ledernas statik och mekanik samt om ledernas och musklernas anpassning till ett givet arbete.
  9. På grund av de faror, som de visat sig medföra för kvinnans mjukdelar och för bäckenets statik, vann de dock aldrig allmän spridning.
  10. Castrén dimitterades 1895 från Polytekniska institutet i Helsingfors, där han sedan 1896 (med två års avbrott, då han tjänstgjorde vid järnvägsbyggnader) fungerade som lärare, först som biträdande lärare vid fackskolan för ingenjörsväsen, sedan institutets omorganisation till teknisk högskola 1908 såsom lektor i grafisk statik och ingenjörsvetenskapernas encyklopedi samt 1912 – 22 som professor i brobyggnad jämte byggnadskonstruktionernas statik.
  11. Nekrasov blev ingenjör från väg-och vattenbyggnadsinstitutet samt utnämndes 1902 till lärare i ritning vid teknologiska institutet i Tomsk och blev där 1905 professor i statik och brobyggnad.
  12. Grafostatik eller grafisk statik är lösandet av statikens uppgifter med hjälp av ritning (genom geometriska konstruktioner med tillhjälp av passare och linjal etc.), varvid i kalkylen ingående storheter representeras av längder och ytor.
  13. Ett flertal ingenjörsvetenskaper har utvecklats ur fysiken, till exempel elektroteknik som har sitt ursprung i studierna av elektromagnetismen under 1800-talet, statik, en underdisciplin av mekaniken, används vid konstruktionen av broar och byggnader, och fasta tillståndets fysik beskriva dopade halvledare, vilka spelar en central roll i modern elektronik.
  14. Uppgiften för en exakt psykologi är enligt Herbart att åstadkomma en matematiskt grundad " statik och mekanik" för föreställningarna, som fördenskull fattas som krafter, vilka än håller varandra i jämvikt, att hämma eller befordra varandra, än som likartade med varandra sammansmälter, än som olikartade ingår i komplikationer med varandra.
  15. Arkitekturens utövande fordrar, förutom att man behärskar de discipliner som hör till arkitektur (programmering, sammansättning, rendering, konstruktion, mätningar, CAD), kunskap om relevanta områden inom konsten (design, dekorativ konst, etc...), matematik (beskrivande geometri, algebra), fysik (fysik, kemi och hållfasthetslära, statik), rättskunskap (civilrätt, byggregler, konstruktionsregler, historia(arkitekturhistoria, städernas historia, arkeologi, sociologi, statsvetenskap, antropologi).
  16. Bland hans framsteg i fysiken finns också grunden till hydrostatik, statik och principen hos en hävstång (Citat tillskrivet Arkimedes: Ge mig en fast punkt och jag skall rubba jorden), och i Egypten uppfann han en slags vattenskruv, Arkimedes skruv, som kunde leda vatten från en lägre nivå till en högre.
  17. I den nya statiken är inte helgens drunkningar inräknade.
  18. Jämtland toppar den osmickrande statiken, tätt följt av Västerbotten.
  19. UC som presenterar statiken är det största affärs-och kreditupplysningsföretag i Sverige.
  20. I jul-och nyårstrafiken dör ungefär 15 personer och 1.000 personer skadas enligt statiken de senaste sex åren.
  21. Men i efterhand så känner jag vi kan inte längre vara pinnar i statiken, vi måste göra något åt det.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-09

 • Roland
  Tyskt namn som består av betydelseelementen ära och land: ärans land eller landets ära.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs statik?

substantiv
singular
obestämd form bestämd form
nominativ en statik statiken
genitiv en statiks statikens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2