/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Synonymer till statsvälvning

Hur upplevde du uppläsningen av statsvälvning?

eller

Vad betyder statsvälvning?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

statsvälvning är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet statsvälvning?

  1. Efter Gustav III:s statsvälvning utsågs Karl till general i Norge, där han kvarstannade till 1774.
  2. Med 1772 års statsvälvning började åter en utveckling i samma riktning som under det senare 1600-talet.
  3. Enligt Axel von Fersen skulle Gustav III tillsammans med sina förtrogna har planerat 1772 års statsvälvning i detta värdshus.
  4. Revolutionsmedaljen var en utmärkelse som instiftades av Gustav III 1772 efter hans oblodiga statsvälvning den 19 augusti samma år.
  5. Då Sprengtporten var en av initiativtagarna till Gustav III:s statsvälvning 1772, kom dragonkårens ställning i samband med denna ändras till garde.
  6. Nordin uttryckte sin sympati för Gustav III:s statsvälvning och uppmärksammades av monarken som kallade honom till huvudstaden första gången under 1773.
  7. Han återkallades dock redan i november samma år på grund av att han ej dolt sitt ogillande av Benito Mussolinis statsvälvning.
  8. Claes Robert Charpentier var en av de höga officerare som aktivt understödde kung Gustav III vid dennes statsvälvning den 19 augusti 1772.
  9. Detta ständervälde – slutligen försvagat av ekonomiska kriser, ståndsmotsättningar och korruption – föll samman när kung Gustav III genomförde sin oblodiga statsvälvning år 1772.
  10. I Sverige fanns långvariga demokratiska traditioner så det fanns inte någon risk för statsvälvning, till exempel en statskupp från höger eller vänster.
  11. Han blev sedermera generallöjtnant och kommendant på Sveaborg i Helsingfors men avsattes från sin position i samband med Gustav III:s statsvälvning 1772.
  12. Cederström var en av två som vägrade avlägga trohetsed till Gustav III när denne påbörjade sin statsvälvning på slottet den 19 augusti 1772.
  13. 1772 genomförde han en statsvälvning (alltså en statskupp, eller som han själv sa: revolution) då regeringen avsattes och Sveriges första politiska partier tvångsupplöstes.
  14. Den 19 augusti 1772 genomförde dock Gustav III sin statsvälvning, och Kröger var en av de riksdagsmän som arresterarades i samband med denna.
  15. Vid Kristian III:s statsvälvning 1536, som direkt riktade sig mot den katolska kyrkoförfattnignen, blev Bille, liksom övriga biskopar, fängslad och kvarhölls ett år.
  16. Gustav III statsvälvning, som också hade ett visst stöd i olika samhällsskikt, betecknades av sin samtid som en revolution men kallas ofta för statskupp.
  17. Även mellan Åmotfors och Charlottenberg finns ett Adlersparremonument rest till minne över 1809 års statsvälvning, som utgick från Eda skans under ledning av överstelöjtnant Adlersparre.
  18. Vid Gustav III:s statsvälvning den 19 augusti 1772 tågade Cederström på regeringens order mot Stockholm med Upplands regemente för att hindra kungen från att ta makten.
  19. Romero Robledo valdes 1856 till deputerad i cortes för sin födelsestad, vann snart rykte som en av liberalernas bästa politiska talare och tog framträdande del i 1868 års statsvälvning.
  20. Efter 1688 års statsvälvning frigavs Oates, erhöll formlig benådning och till och med pension, verkade från 1698 som baptistpredikant, men uteslöts 1701 till följd av finansiella förseelser ur baptistförsamlingen.
  21. Diplotaxis statura är en skalbaggsart som beskrevs av Mont A. Cazier 1940.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-12

 • Klara
  Latinskt namn som betyder berömd, ljus eller klar.
 • Besläktade namn: Claire, Clarence, Claire, Clarissa, Clary

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs statsvälvning?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en statsvälvning statsvälvningen statsvälvningar statsvälvningarna
genitiv en statsvälvnings statsvälvningens statsvälvningars statsvälvningarnas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2
Testa våra nya ordspel
Kostnadsfritt