/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder stroboskop?

Hur uttalas stroboskop?

  1. [-skå:p]

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet stroboskop?

  1. Den skulle ju bli belöningen för att vi i sjuttio långa minuter skulle sitta med ett hysteriskt blinkande stroboskop i ögonen.
  2. Ett stroboskop börjar blinka och Michenkov rusar omkring på scen och bland publiken för att poängtera vansinnets definitiva genombrott.
  3. Senast Robyn var på Way out West var showen ett avstamp innan hon gav sig in i studion för att påbörja den resa som vi alla vet snart mer liknande en eriksgata genom stroboskop och laserljus.
  4. Oh Sunday är klubben som byter stroboskop mot kandelabrar och stora stark mot varmt thé.
  5. När lysrören i klassrummet känns som blinkande stroboskop.
  6. Han beskriver de korta pulserna som ett slags stroboskop.
  7. På diskotek och rave används stroboskop som ljuseffekt.
  8. Sentida Sonoraetikett från 1950-talet med inbyggt stroboskop på kanten.
  9. Inom medicinen används stroboskop av öron-näsa-halsläkare eller foniater för att undersöka stämbanden.
  10. – Ja, jag fick en strålkastare av min måg som lyser väldigt starkt och blinkar kraftigt, som ett stroboskop.
  11. Musikvideon, som är regisserad av Darren J. Lavett, innehåller en stor mängd stroboskop vilka kan orsaka epilepsianfall.
  12. För bandets konserter skapade han en ny ljusshow med element som idag är vanliga, till exempel stroboskop och discoboll.
  13. Men att sova under ett stroboskop, som ger ifrån sig blinkningar på två millisekunder var tionde sekund, hjälper hjärnan att återställa sig snabbare.
  14. Ett stroboskop (strob) är ett instrument som sänder ut ljuspulser (strobljus) för att lysa upp ett föremål så man kan studera dess rörelse eller hastighet.
  15. Klubbens ledord var " icke-kommersiell musik i psykedelisk miljö" och lokalen präglades av stroboskop, ljusshower, film, rökelse, vegetarisk mat och experimentmusik i gränslandet mellan jazz, rock och elektronmusik.
  16. Nackdelar är att blixtar, lysrör och stroboskop är mycket svåra att synkronisera med olika exponeringstider – vanligen rekommenderar tillverkaren en viss given exponeringstid (typiskt mellan 1/30 och 1/250 sekund) för blixfotografier.
  17. Om man använder en mörk fotostudio och vid fotograferingen använder ett stroboskop (dvs en blixt med upprepade mycket korta ljuspulser) behövs ofta inte någon särskild slutare, utan frammatningen av filmen kan ske kontinuerligt.
  18. Tidigare under avsnittets gång hade liknande ljuseffekter synts, men det var tack vare användandet av animeringseffekterna kallade " paka-paka" och " flash" som just denna scen blev mycket mer intensiv än de tidigare scenerna ; effekterna kan liknas vid ett extremt ljust stroboskop med blinkningar upp mot 12 Hz under ungefär 5 sekunder.
  19. Lite som på discot när man ser de dansande i ryckiga rörelser varje kort ögonblick när stroboskopet lyser upp dansgolvet.
  20. Några exempel på variationer är stroboskopet av Simon Stampfer som utvecklades samma år som Phenakistoskopet och även senare en mer utvecklad variation av William George Horner som kom att kallas zoetropet, som kunde användas utan en spegel och kunde observeras av flera åskådare samtidigt.
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-09

 • Roland
  Tyskt namn som består av betydelseelementen ära och land: ärans land eller landets ära.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs stroboskop?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ ett stroboskop stroboskopet stroboskop stroboskopen
genitiv ett stroboskops stroboskopets stroboskops stroboskopens
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2