/1004363/HBSynonymerPanorama
/1004363/HBSynonymerMobilTop

Vad betyder subdominant?

Bygger på Bonniers svenska ordbok av Peter A. Sjögren, Iréne Györki och Sten Malmström, 10:e upplagan 2010

Om det rör sig om två olika ord med samma stavning så markeras detta med en skiljelinje, se t ex ”negativ”.

Uttal skrivs alltid inom klamrar [-]. Ibland ligger uttalet i texten men oftast under rubriken ”Hur uttalas?”.

Streck under bokstav innebär att det är där betoningen på ordet ska ligga.

||-tecken markerar att böjningsändelse följer. Ändelserna ska läggas direkt till uppslagsordet: ”ring … || ‑en; -ar” ska uttydas: ”(en) ring bestämd form singularis ringen, obestämd form pluralis ringar”. Om uppslagsordet ändrar form vid en viss böjning, skrivs hela ordet eller åtminstone stammen om, t.ex. ”jätte -n; jättar”, ”överförd ‑fört.” Ord som slutar på –are är dock undantagna från denna regel.
Det finns en del inkonsekvenser på det här området, orsakade av sparsamhet med utrymme i boken, i det här fallet att inte sätta ut identiska böjningsuppgifter flera gånger i en artikel. Regeln i de allra flesta fall är att en punkt ”ärver” böjning uppåt i texten, d v s om det ligger en böjning under punkt 2 men ingen under punkt 1 så gäller punkt 2:s böjning för båda, men regeln är alltså inte 100-procentig.

/1004363/HBSynonymerMobilMid

subdominant är sammansatt av

Är novitie en synonym till novis?

Hur används ordet subdominant?

  1. De grundläggande funktionerna kallas tonika, dominant och subdominant.
  2. T betyder tonika, S betyder subdominant och D betyder dominant.
  3. Till exempel för D-dur: de viktigaste ackorden är D (tonika), G (subdominant) och A (dominant).
  4. De tre kallas " tonika", " subdominant" och " dominant" och är ackord på tonartens första, fjärde respektive femte ton.
  5. Ett ackord var en subdominant endast om det var färgat med den tillagda sexten (fr. sixte ajoutée).
  6. Eftersom kvarten ligger en kvint under grundtonen (den är kvintens omvändning) kallas den för subdominant eller (” underdominant ”).
  7. I C-dur är f den fjärde tonen i skalan, och F-dur är därför subdominant i C-dur.
  8. Det grå murmeldjuret lever i storfamiljer, med en dominant hane, en subdominant d:o, en eller flera honor samt ungar.
  9. För att nå fjärde tonen förflyttar man sig sedan enbart ett halvt tonsteg upp, denna ton är även känd som subdominant.
  10. Färgningen är vanlig i synnerhet i country-och popmusik, vid samtliga durackord i tonarten (ackord nummer I, IV och V, det vill säga tonika, subdominant och dominant).
  11. Detta innebär att varje ackord i sitt musikaliska sammanhang anses ha en av tre funktioner i det harmoniska förloppet, dessa tre funktioner kallas tonika, subdominant och dominant.
  12. Av de två spänningsfyllda ackordsfunktionerna dominant och subdominant ligger den " starkaste" (dominanten) en kvint (fem skalsteg) över tonikan medan den " svagare" (subdominanten) ligger en kvint under tonikan.
  13. Han var också den förste som beskrev det dur/moll-tonala systemet som kretsande kring ett harmoniskt centrum – tonikan – som tillsammans med subdominant och dominant utgör tonartens huvudtreklanger.
  14. Detta innebär att varje ackord i sitt musikaliska sammanhang anses ha en av tre roller (eller funktioner) i det harmoniska förloppet, dessa tre funktioner kallas tonika, subdominant och dominant.
  15. Andra tonartsegna ackord än de på skalans första, fjärde och femte steg ses som ställföreträdare för någon av de tre huvudtreklangerna tonika, subdominant och dominant, då de anses ha samma harmoniska funktion.
  16. Exempelvis, om man vill spela en 3-ackordslåt i C-dur är tonikan är då C-dur, som omges av en dominant, i detta fall G-dur och en subdominant, i detta fall F-dur.
  17. Emellertid tenderar yngre, subdominanta individer i storfamiljen att vänta med sexuella aktiviteter och i stället hjälpa till att ta hand om ungarna ; de lämnar inte storfamiljen förrän vid minst 3 års ålder.
  18. Sexten förekommer ackordiskt framförallt som ters i subdominanten.
  19. Motsatsen till dominanten är subdominanten, som ligger en kvint under tonikan (jfr.
  20. Plagal kadens är den kadens som leder från subdominanten (S) direkt till tonikan (T).
  21. Fullständig helkadens är den kadens som leder från subdominanten (S) via dominanten (D) till tonikan (T).
  22. Förekommande ackord förutom tonikan, subdominanten och dominanten är framför allt de olika parallellackorden och dominantackorden till dessa.
  23. I harmoniläran har ackord på fjärde tonen (subdominanten) och på femte tonen (dominanten) en mycket viktig funktion.
  24. Detta hänger vidare ihop med att subdominanten är en kvint under tonikan, (därav förledet sub-) medan dominanten är en kvint över tonikan.
  25. Om samma förhållande tillämpas på de tre grundfunktionerna, skapas ackord som ligger en liten ters under tonikan, dominanten och subdominanten i dur.
  26. Ett steg medurs från tonikan hittar man dominanten och ett steg moturs subdominanten -ackord byggda på dessa toner är grunder för dur/moll-harmonierna.
  27. Av de två spänningsfyllda ackordsfunktionerna dominant och subdominant ligger den " starkaste" (dominanten) en kvint (fem skalsteg) över tonikan medan den " svagare" (subdominanten) ligger en kvint under tonikan.
  28. Kompositionerna har i regel en ganska fast form, med teman i 16-eller 32-taktersperioder, en eller flera repristagningar, ett melodiskt mittenparti kallat trio (vanligen inlett med tonartsbyte till den ursprungliga subdominanten), samt ett avslutande starkt grandioso-parti.
  29. Då en bitonika föregås av både en mellandominant och ett ackord som är subdominantiskt i förhållande till bitonikan sätts både (mellan-) subdominanten och mellandominanten inom parentes (och noteras i bitonikans tonart – som S och D), detta kallas för en mellankadens (se vidare under utvikning nedan).
/1004363/HBSynonymerMobilBot

Dagens namnsdag 2022-08-09

 • Roland
  Tyskt namn som består av betydelseelementen ära och land: ärans land eller landets ära.

Mina sökningar

Rensa mina sökord

Mest sökta

föregående vecka

Hur böjs subdominant?

substantiv
singular plural
obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form
nominativ en subdominant subdominanten subdominanter subdominanterna
genitiv en subdominants subdominantens subdominanters subdominanternas
Syns inte alla böjningar? Svep med fingret över tabellen.
/1004363/HBSynonymerMPU1
/1004363/HBSynonymerMPU2